NCP-Grupa izlazi iz predstečaja, Goran i Katica Prgin tvrtki oprostili svojih 15 milijuna kuna

Većina vjerovnika NCP-Grupe  na Trgovačkom je sudu prihvatila izmijenjeni plan restrukturiranja poduzeća čime je završen predstečajni postupak te tvrtke Gorana Prgina. Inače, NCP-Grupa i dalje ugovara nove poslove koje na unajmljenom prostoru i strojevima NCP-Remontnog brodogradilišta u stečaju obavljaju radnici prebačeni u NCP-Brodoservis, koji je pred otvaranjem stečaja.

Predstečajnim sporazumom NCP-Grupe i vjerovnika postignut je dogovor da financijske institucije, koje čine prvu grupu vjerovnika, SPV za sanaciju, Bobar banka i Banka splitsko-dalmatinska otpišu zatezne kamata, a preostali dug od 1,18 milijuna NCP-Grupa vraćat će im u mjesečnim ratama kroz sedam godina, nakon isteka počeka od 12 mjeseci.

Zanimljivo, u cijelosti će biti otpisane pozajmice od 15,3 milijuna kuna Gorana i Katice Prgin koje su svrstane u drugu skupinu vjerovnika, gdje su nabrojane vlasničke pozajmice.

Svi dugovi u trećoj skupini u kojoj je 278 vjerovnika, većinom dobavljača roba i usluga, otpisuju se u iznosu od 80 posto, dok će preostali iznos od 3,4 milijuna kuna vjerovnicima biti isplaćen jednokratno u roku od tri mjeseca od pravomoćnosti rješenja o prihvaćanju plana restrukturiranja i potvrde predstečajnog sporazuma.

katamaran-ncp

U izmijenjenom planu restrukturiranja, naglasio je na Trgovačkom sudu u Zadru Roko Vuletić, direktor NCP-Grupe, najveća promjena u odnosu na prethodni plan dužnika, nastala je upravo u odnosu na treću skupinu vjerovnika kojima će se namiriti samo 20 posto od utvrđenih tražbina. Po Vuletićevim riječima, tražbine vjerovnika prve grupe imaju poseban status budući da su to banke koje pregovaraju sa strateškim partnerima vezano za otkup njihovih tražbina i moguću dokapitalizaciju NCP-Grupe.

Na ročištu je Vuletić naglasio da bi u slučaju neprihvaćanja plana restrukturiranja, NCP-Grupa išla u stečaj zbog nemogućnosti nastavka poslovanja, blokade žiro računa i insolvenstnosti te da se u stečajnom postupku tražbine vjerovnika ne bi mogle namiriti jer NCP-Grupa u svom vlasništvu nema nekretnina koje bi se moglo unovčiti.

roko vuletic1

– Naime, zemljište na kojem obavlja poslovnu djelatnost dano mu je u koncesiju, a imovina u svom vlasništvu opterećena je brojnim razlučnim pravima pa bi u stečajnom postupku na djelomično i neznatno namirenje tražbina mogli računati tek vjerovnici prve skupine. Kako je NCP-Grupa zadržala dobre poslovne donose sa svojim vjerovnicima, njihova će se suradnja zasigurno nastaviti i nakon prihvaćanja sporazuma koji je u konkretnom slučaju najpovoljnije rješenje za sve sudionike, kazao je Vuletić prije glasovanja o planu restrukturiranja koji je podržalo 179, od ukupno 283 vjerovnika s pravom glasa.

Za izdvojiti je i Vuletićevu napomenu u planu restrukturiranja kako su u provedenoj anketi građani Šibenika, posebno mladi, NCP-Grupu ocijenili kao poželjnog poslodavca.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.