Posjetitelji će kušati domaće delicije

Noć muzeja u Otavicama i Ružiću u znaku 90 godina Meštrovićeva mauzoleja

Kulturna manifestacija Noć muzeja 2020. bit će obilježena u petak 31. siječnja  prigodnim programom u Otavicama i Ružiću. U sklopu teme ovogodišnje Noći muzeja, koja je posvećena velikim obljetnicama hrvatskih muzeja, bit će istaknuta velika 90. obljetnicu od izgradnje crkve Presvetog Otkupitelja – grobnice obitelji Meštrović. Građevina je to koju je kipar Ivan Meštrović izgradio ne samo za sebe i svoju obitelj, već i na korištenje stanovnicima Petrova polja, imajući viziju njihova kulturnog i duhovnog razvoja.

U Noći muzeja posjetitelji mogu razgledati crkvicu za vrijeme trajanja manifestacije od 18 do 22 sata. Istovremeno, u obnovljenoj osnovnoj školi u Otavicama odvijat će se dva programa – izložba posvećena Meštrovićevoj religioznoj umjetnosti iz razdoblja Prvog svjetskog rata pod nazivom ‘Umjetnost kao molitva’ te video projekcija ‘110 godina nejunačkom vremenu u prkos’.

Raspored događanja

19:00 – 22:00 Izložba „UMJETNOST KAO MOLITVA – Religiozna umjetnost Ivana Meštrovića (1914. – 1918.)“

Imajući na umu Meštrovićev izniman doprinos modernoj sakralnoj umjetnosti na polju slikarstva, kiparstva i arhitekture priredili smo izložbu posvećenu njegovoj religioznoj umjetnosti iz razdoblja Prvog svjetskog rata. Meštrovićevi radovi nastali u ovom razdoblju predstavljaju značajan zaokret ka religioznim motivima i temama, koje će od tada pa do kraja njegove umjetničke karijere postati umjetnikova konstantna preokupacija.

Izložba prikazuje 15 radova: skulptura i crteža, kao i video uradak kojim se predstavlja jedan od Meštrovićevih najznačajnijih religioznih ciklusa – kristološki ciklus drvenih reljefa koje je kipar počeo rezbariti 1916. godine, a danas je izložen u crkvici Svetoga Križa u Meštrovićevim Crikvinama-Kaštilcu u Splitu.

Izložba ostaje otvorena do 2. veljače 2020.

Autorica izložbe: Zorana Jurić Šabić

19:30 – 22:00 Video projekcija „110 godina nejunačkom vremenu u prkos“

Ove godine navršava se 110 godina od Meštrovićevog predstavljanja fragmenata Kosovskog ciklusa. Godine 1910. godine kipar sudjeluje na trima izložbama – XXXV. izložbi Secesije u Beču, izložbi Meštrović – Rački te na skupnoj izložbi društva Medulić nazvanoj Nejunačkom vremenu u prkos. Video projekcijom prikazat ćemo kiparevu viziju stvaranja Vidovdanskog hrama u kojemu bi svi fragmenti ciklusa bili objedinjeni, a koja nikad nije ostvarena.

Autorica programa: Mia Kragujević

20:00 – 22:00 Druženje i okrjepa

Družimo se u prostoru osnovne škole u Otavicama, uz domaće delicije koje će za posjetitelje pripremiti članovi Etno udruge Petrovo polje.

Za posjetitelje je organiziran prijevoz iz Drniša do Otavica.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.