Prva faza - obnova krovišta

Obnova Gradske vijećnice: Još se ne zna hoće li Šibenik dobiti svečanu dvoranu ili salu za sjednice

Splitska tvrtka Deltron počela je radove prve faze obnove šibenske Gradske vijećnice vrijedne 1,6 milijuna kuna. Ministarstvo kulture izdvojilo je za taj projekt 450 tisuća kuna, a preostali iznos bit će osiguran iz gradskog proračuna.

Obnoviteljski radovi na Gradskoj vijećnici počinju od krova i krovišta kako bi se sanirala sva oštećenja i zaustavilo prokišnjavanje.

– Izvođač je uveden u gradilište, ispražnjeno je potkrovlje i ova faza radova bit će završena kroz siječanj sljedeće godine. Uz sanaciju krovišta, željeznom ogradom onemogućiti će se pristup na krov neovlaštenim osobama. Od prokišnjavanja krova i zidovi su oštećeni vlagom, pa će i oni biti sanirani. Cijelo krovište bit će toplinski izolirano kamenom vunom. Zbog nepostojanja ventilacije te starosti opreme za grijanje i hlađenje, sustav nije funkcionirao pa će se u potpunosti zamijeniti, uz ugradnju sustava za ventilaciju. Zamijenit će se elektroinstalacije te ugraditi sustav vatrodojave, sigurnosna rasvjeta i zaštita od udara groma. Garderoba, sanitarni čvor i pomoćna prostorija na katu će biti obnovljeni i stavljeni u funkciju – pojašnjava radove prve faze obnove Danijel Mileta, dogradonačelnik Šibenika.

Značajnijih intervencija u velikoj dvorani Gradske vijećnice neće biti, nego će biti obnovljena manja prostorija uz nju sa sanitarnim čvorom. Vjenčanja pred matičarem do završetka radova održavaju se foajeu Kazališta, a izmještene će biti i sjednice županijske Skupštine i Gradskog vijeća.

– O budućoj namjeni velike dvorane još nije donesena odluka jer odlučimo li je opremiti za sjednice riječ je o fiksnom namještaju i gubimo svečanu dvoranu za sve ostale prigode i događanja – kaže Mileta.

Grad je još ranije u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Šibeniku pripremio dokumentaciju i za daljnje radove na Gradskoj vijećnici, no nastavak obnove ovisit će o sredstvima odobrenim iz državnog proračuna i radit će se u više faza. Još nije poznata ni konačna namjena velike dvorane.

– Prijavili smo se na novi natječaj Ministarstva kulture za uređenje drveno-staklene stijene na katu. Procijenjena vrijednost izrade nove stolarije je oko 100 tisuća eura s PDV-om i očekujemo da će taj novac ministarstvo odobriti do proljeća sljedeće godine. Krov je bio prioritet, a u sljedećoj godini obnovit ćemo tako i tu stijenu koja čini najveći dio glavnog pročelja Gradske vijećnice – najavljuje Mileta.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.