Radovi će trajati dva mjeseca

Obnova šibenske Gradske vijećnice: Za prvu fazu stigle dvije ponude

Za prvu fazu obnove šibenske Gradske vijećnice u gradsku upravu stigle su ponude tvrtki Inovator iz Šibenika na 1.662.769 kuna i Deltron iz Splita na 1.609.824 kune.

– Sad nam preostaje izanalizirati dostavljenu dokumentaciju, usporediti jamstvene rokove te odabrati najpovoljnijeg izvođača radova koji zadovoljava sve uvjete natječaja. Također, trebamo procijeniti kad je najbolje vrijeme za radove koji će trajati dva mjeseca, s obzirom da se radi o staroj gradskoj jezgri, s obzirom da se treba skidati krov, pa jesenske kiše tu znaju biti nezgodne, i s obzirom da imamo ograničen rok do kada trebamo pravdati dobivena sredstva nadležnog ministarstva. Naime, od Ministarstva kulture smo za prvu fazu obnove dobili 450 tisuća kuna, a ostatak ćemo podmiriti novcem iz gradskog proračuna. U suradnji s Konzervatorskim odjelom u Šibeniku pripremili smo dokumentaciju i za daljnje radove na Gradskoj vijećnici, no ovo sad nam je prioritet – kazao je Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Kako saznajemo, iako je Inovator nešto skuplji od Deltrona, u konačnom odabiru ulogu će igrati i jamstveni rok na radove, a Inovator je ponudio dulje jamstvo. Povjerenstvo će nakon pregleda sve dokumentacije, kalkulacije cijena u ponudama i bodovanja, odabrati povoljnijeg izvođača radova.

– Kao prioritet se postavila sanacija krovišta koje prokišnjava uslijed dotrajalosti dijelova konstrukcije i oštećenih kupa, te će se željeznom ogradom onemogućiti pristup na krov neovlaštenim osobama. Od prokišnjavanja krova i zidovi su oštećeni vlagom, pa će i oni biti sanirani. Cijelo krovište bit će toplinski izolirano kamenom vunom. Zbog nepostojanja ventilacije te starosti opreme za grijanje i hlađenje, sustav nije funkcionirao pa će se u potpunosti zamijeniti, uz ugradnju sustava za ventilaciju. Zamijenit će se elektroinstalacije te ugraditi sustav vatrodojave, sigurnosna rasvjeta i zaštita od udara groma. Garderoba, sanitarni čvor i pomoćna prostorija na katu će biti obnovljeni i stavljeni u funkciju – pojašnjava Mileta radove prve faze obnove.

Foto: Facebook

Sadašnja Gradska vijećnica je faksimilski obnovljena stara renesansna vijećnica iz prve polovine 16. stoljeća koja je srušena u Drugom svjetskom ratu za vrijeme zračnog bombardiranja. Zajedno sa Katedralom sv.Jakova urbanistički zatvara i usklađuje središnji šibenski trg – Trg Republike Hrvatske.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.