Projekt dobio potvrdu kvalitete: Jednokratna plastika bit će ‘prognana’ sa Zlarina

‘Zlarin – otok bez plastike’ pobjednički je projekt proglašen u okviru Adriatic Plastic Challengea, inicijative organizirane od stane udruga Terra Hub, Zona i jedne automobilske tvrtke. U jakoj konkurenciji najboljih inovativnih rješenja koja će doprinijeti zaustavljanju daljnjeg dotoka plastičnog otpada u Jadransko more tim sa Zlarina, čija je vizija učiniti Zlarin prvim hrvatskim otokom bez jednokratne plastike, proglašen je najboljim.

Podrijetlom sa Zlarina, Ana Nataša i Ivana, razvile su model koji će u sljedećih godinu dana zaustaviti dotok jednokratne plastike na otok. Plastične vrećice zamijenit će papirnatima i platnenima, izbacit će slamke, a plastične čaše i pribor za jelo, također će zamijeniti ekološki prihvatljivijim rješenjima. Projekt podupire lokalno stanovništvo te turistička zajednica otoka Zlarina.

– Zlarin je otok na kojemu živi dvjestotinjak stanovnika što ga čini idealnim mjestom za pokušaj ovog eksperimenta. Imamo samo jednu samoposlugu i nekoliko kafića i restorana što znatno smanjuje broj ljudi koji trebaju poduprijeti našu ideju. Lokalna zajednica daje nam veliku podršku i jedva čekamo da Zlarin bez plastike zaživi – rekla je članica pobjedničkog tima Ana Robb.

Tijekom dvodnevnog bootcamp-a odabrani timovi, uz pomoć mentora, projektna su rješenja pretvorili u poslovne modele, te su svoje ideje prezentirali pred stručnim žirijem.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.