Pronađite je u Šibeniku: Jeste li čuli za knjižnicu bez upisnine, članarine i zakasnine?

U Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić predstavljen je BookCrossing, međunarodni pokret izrastao na ideji da knjige moraju biti slobodne, a ne zarobljene na policama.

Nakon što je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu prepoznala važnost i mogućnosti BookCrossinga, te ga provodi i promovira uz podršku Ministarstva kulture, i Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” Šibenik službeno  se uključila u BookCrossing 20. travnja ove godine, dan uoči Noći knjige 2017.

Pokret je predstavila knjižničarka Gana Bujas koja je na tu ideju došla za vrijeme boravka u Parizu.

knjiznica3

BookCrossing se temelji na principu darivanja i slobodne razmjene s ciljem populariziranja knjige i čitanja, a službeno je započeo 21. travnja 2001. godine. Amerikanac Ron Hornbaker pokrenuo je internetsku stranicu bookcrossing.com i započeo inicijativu koja je ubrzo prerasla u međunarodni pokret s velikim brojem članova. Poklonici ovog pokreta diljem svijeta ostavljaju knjige koje prolaznici mogu ponijeti, pročitati a onda negdje ostaviti za novog čitatelja.

knjiznica1 knjiznica2w

– Pozivamo naše korisnike i cjelokupno građanstvo da se uključe u ovaj svjetski pokret, svojevrsnu “svjetsku knjižnicu bez upisnina i članarine” i, što je još važnije, bez zakasnine, te da svojim aktivnim sudjelovanjem pomognu razvijanje vlastitih kvaliteta i društva u kojem živimo, pozivaju iz Knjižnice.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.