Prvi Hrvat koji je pješačio od Meksika do Kanade gostovao u Šibeniku: ‘Bol je privremena, odustajanje vječno’

Nikola Horvat, prvi Hrvat koji je savladao pješačku rutu od Meksika do Kanade pod nazivom Pacific Crest Trail, u šibenskoj je knjižnici večeras predstavio svoju knjigu ‘Barinški epitaf’.

Glasoviti Pacific Crest Trail planinarski je put dugačak 4.300 kilometara koji je zagrebački teolog prohodao za 162 dana. Šest mjeseci živio je u divljini SAD-a živeći od stvari koje je nosio u svome ruksaku i noćeći u šatoru, a Šibenčanima je večeras opisao s čime se sve suočio na putu.

– Godišnje na ovaj put krene 2500 ljudi, ali tek 15 posto njih uspije doći do kraja jer iziskuje dizičku, ali i psihičku snagu. Oprema je teška oko 13 kilograma, a s hranom i vodom zna doći i do 23 kilograma. Pripremao sam se hodanjem na posao svaki dan, 13 do 20 kilometara, ali to je sve bilo po gradu i nije previše zahtjevno. Psihički se pripremiti je nemoguće, čovjek nikada nije dovoljno spreman na ono na što će naići na putu – kazao je Nikola koji je na put krenuo tražeći sebe.

nikola horvat2

Od meksičke granice na jugu SAD-a preko južne, centralne i sjeverne Kalifornije, Oregona i Washingtona do kanadske granice na sjeveru trail prolazi pustinjom, planinskim vrhuncima visokim i preko 4 000 metara, šumama, prijevojima, prelazi preko 100 rijeka, kroz sedam nacionalnih parkova, bezbroj nacionalnih šuma i mnogo drugoga.

Horvat je noćio je u šatoru, osim kada bi došao u grad kako bi se opskrbio hranom i pićem i kada bi spavao u hotelima i hostelima.  Spavao je i kod Trail Angela koji pomažu hodačima obskrbljujući ih hranom ili pićem besplatno. Brojni su izazovi koji su ga pratili na ovoj avanturi, od ekstremnih vremenskih uvjeta gdje je jedan dan snijeg, a drugi 40 stupnjeva, gladi, žedi, boli, iscrpljenosti, životinja do osobne situacije, psihičke iscrpljenosti i pada motivacije.

nikola horvat

Za prohodati 4.300 kilometara potrebna je upornost, fokus na male stvari u datom trenutku ili bližoj budućnosti.

– Bol, jad i bijeda su privremeni, odustajanje je vječno. Vjera u sebe, poniznost spram prirode, ispred sebe imati veći cilj i predano stavljati jednu nogu ispred druge … svaki mjesec, svaki tjedan, svaki dan, svaki sat i svaku minutu – istaknuo je Horvat.

nikola horvat1

 

Svoje putovanje dokumentirao je i video zapisima od kojih je, u suradnji s Tinom Borovčakom, snimio dokumentarni film ‘Pacific Crest Trail: Tesla – Year of the Beginning’ koji je osvojio Nagradu Dijana Klarić na prošlogodišnje Croatian Travel Festivalu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.