Riva u Vrnaži ne tone: Površinski element napuknuo je pod težinom bagera

Na novoj rivi u Mandalini, gdje je pri kraju prva faza izgradnje komunalne lučice Vrnaža pojavile su se pukotine. Na obalnom zidu vidljiva su napuknuća i taj će dio rive morati biti saniran i prije službenog završetka radova.

U strahu kako je riječ o slijeganju terena i rive, korisnici Vrnaže već su komentirali da će nam tako biti sa svim što se gradi dokle god uvjet javnog natječaja bude najjeftinija, a ne najkvalitetnija ponuda.

vrnaza2

Već na prvu informaciju o pojavi pukotina Željko Dulibić, ravnatelj Županijske lučke uprave na teren je uputio stručnjake koji su utvrdili kako je riječ o manjem oštećenju koje će već u ponedjeljak biti sanirano.

– Nije ništa ozbiljno, dio betona koji je napuknuo nije konstruktivni element rive. Riječ je o gornjem elementu kroz koji su provedene instalacije i na koji je u jednom trenutku došao bager zbog čega je element napukao. Taj rub rive nije predviđen za toliko velika opterećenja, a oštećenje je površinsko i ne zadire u konstrukciju rive. Inače, zbog uobičajenog slijeganja kod gradnje, pratili smo i mjerili spuštanje tla koje je daleko manje od očekivanog tako da nikakvog tonjenja rive nema niti je to uzrok puknuću, kazao je Dulibić.

luka-vrnaza04

Podsjetimo, prva faza radova, koja je počela krajem ljeta prošle godine, obuhvatila je uređenje zapadnog dijela uvale, odnosno uređenje oko 300 metara obalnog zida te postavljanje plutajućeg valobrana i pet plutajućih gatova za privez oko 250 brodica. Projekt uređenja Vrnaže vrijedan je oko 38 milijuna kuna, zbog čega će radovi teći u nekoliko faza. Ukupni troškovi prve faze, koja se sada privodi kraju, su oko šest milijuna kuna.

Urbanističkim planom uređenja uvale Vrnaža predviđena je izgradnja obale i uređenje oko 600 vezova za siguran privez manjih plovila lokalnog stanovništva. Kopneni dio luke prostire se na 2,7 hektara površine, a morski zauzima oko sedam hektara. Planom je predviđeno da se zadrži sportsko-rekreacijska namjena postojećih objekata u uvali, a uredit će se i 160 parkirališnih mjesta.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.