Sudjelovat će preko 130 izlagača

Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku obilježava mali jubilej: ‘Vrijeme za proširenje’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ovogodišnji 15. Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku bit će održan od 6. do 8. rujna, u organizaciji Grada Šibenika, Turističke zajednice, Udruženja obrtnika i Šibenske gradske straže te će na njemu sudjelovati preko 130 izlagača, a programom i iznenađenjima bit će bogatiji, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije u uredu gradonačelnika.

– Sajam će biti održan na više manje istim pozicijama, a to su Trg Republike Hrvatske ispred Katedrale i cijela riva, no moram reći da smo dio lokacija izgubili poput Male lože i Medulića. Vidi se da turizam nosi svoje. S nama će biti vitezovi Janeza Gašpergarja iz Slovenije, imamo bogat program za djecu u vidu radionica i dječje Alke. Ostatak programa neka ostane zasad tajna kako bi naši sugrađani i gosti ipak došli posjetiti sva mjesta sajmenih zbivanja – istaknuo je Ante Glavurtić, član povjerenstva Sajma.

Sajam će početi u petak u podne, kada će zanatlije i obrtnici otvoriti štandove na kojima predstavljaju svoje proizvode. Na Trgu Republike Hrvatske u 18 sati predstavu ‘Tajni svijet’ izvest će MAK teatar, a potom će uslijediti nastup žonglera ‘Artistike’ te ples borbe vitezova i vatreni show ‘Vitezova Gašperja Lambergarja’.

– Iznimno sam ponosan na proteklih 15 godina, jer kad smo krenuli sa Srednjovjekovnim sajmom, Šibenik je bio u turističkom smislu na koljenima. Mi smo jedni od prvih u Hrvatskoj koji su takav tip sajma osmislili i pokrenuli, a nakon svih tih godina mislim da je vrijeme i za proširenje, koje ćemo nadam se dobiti kad Poljana bude gotova te ćemo povezati i Stari pazar i Goricu i tako dalje – kazao je Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije.

Nakon povorke Šibenske gradske straže s plemkinjama, dječjom stražom i Karlovačkim bubnjarima, Sajam će u 20 sati svečano biti otvoren na trgu ispred Gradske vijećnice.

– Za stražu je to 14. sajam jer smo prvi preskočili, odnosno nismo još postojali. Ove godine ćemo ugostiti 10 povijesnih postrojbi s kojima ćemo uprizoriti pomorsku bitku. Straža će, dakako, obavljati svoje standardne aktivnosti poput pucanja iz topova, šetnje, posjet tvrđavi sv. Nikole i gađanje samostrelom, a sudjelovat će i 11 pripadnika dječje straže – naglasio je Mate Žurić, predstavnik Šibenske gradske straže.

Nakon pauze od devet godina vraća se obrtnička modna revija Figurin. Grupe koje će doći nisu nužno vezane uz srednji vijek, ali njihov cilj je očuvanje tradicijskih obrta.

– Na našem Figurinu imat ćemo deset modela koji će nositi kreacije salona za izradu nakita i krojačkih salona. Gostovat će nam tako Škola za dizajn iz Zadra te Škola za likovnu umjetnost iz Splita, a oni će nam prezentirati spoj nakita i frizura. Popraćeno je sve, također, s dosta plesa i glazbe, a na tom polju smo se oslonili na domaće snage, kao i voditeljski tandem Ana Radušić i Dorijan Klarić – rekla je to Vlasta Mesić članica povjerenstva Sajma.

Sajam je inače prva manifestacija u podsezoni, koja je, kako kaže direktor Turističke zajednice Šibenik Dino Karađole, samo nastavak dobre sezone.

– Dali smo si malo više truda za ovaj mali jubilej sajma tako da je program bogat i imat ćemo ta tri dana, nadam se, lijepo vrijeme i puno posjetitelja. Prvog rujna službeno je počela podsezona i Srednjovjekovni sajam je prva manifestacija u toj podsezoni. U turističkom smislu sam zadovoljan što će i 300 do 400 ljudi biti tu na smještaju te puniti naše kapacitete – rekao je Karađole.

U slučaju kiše otvorenje sajma, kao i Figurin, bit će prebačeni u Kazalište.

– Cilj i ovogodišnjeg sajma je očuvanje kulturne i materijalne baštine Šibenika, a tim kratkim izletom u prošlost želimo prezentirati način življenja nekad u gradu. I s obzirom na to da će biti preko 130 izlagača iz zemlje i inozemstva vjerujem da će biti za svakoga po nešto – zaključio je dogradonačelnik Paško Rakić.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.