Finalist barističkog natjecanja

Šibenčanin Tomislav Stančić u borbi za najboljeg barista, a pobjeda bi mu osigurala odlazak u Australiju

U Splitu je održano posljednje od četiri polufinalna natjecanja Julius Meinl Barista Championship, na kojem je sudjelovao i Šibenčanin Tomislav Stančić koji je izborio finale.

Stančiću, kako je istaknuo, ovo natjecanje znači puno, prije svega zbog upoznavanja kolega i razmjene iskustava a jako bi ga veselila pobjeda i odlazak u Australiju. Uz njega na zagrebačko finale odlazi Smiljana Patrlj iz Imotskoga, koja je smislila originalni koktel od kave – Mint Mohito Ice Coffee – idealan za vruće ljetne dane.

Osam barista iz Dalmacije u četiri sata predstavilo je strogom, ali pravednom žiriju, svoja znanja i vještine. Osjetilni suci Tihomir Ivanović i Anton Vujina uz tehničkog suca Anđelka Belavića i glavnog suca Nikolu Putnika pažljivo su pratili svaki pokret vještih barista, uz mnoga pitanja i potpitanja, kako bi dobili pravi dojam o njihovom umijeću, no i osobnosti. Svi natjecatelji dali su sve od sebe prezentirajući razne tehnike spravljanja napitaka od kave i pokazali zavidne barističke kvalitete.

Prijavljeni su se natjecali u tri discipline: pripremi espressa, cappuccina ili latte arta te spravljanju vlastitog napitka s potpisom. Osim tehničkih vještina spravljanja napitaka žiri je ocjenjivao i okus, izgled, ali i opći dojam.

Na natjecanjima Julius Meinl Barista Championship, održanima u Osijeku, Zagrebu, Rijeci i Splitu istaknulo se ukupno osam barista koji odlaze na veliko zagrebačko finale. Pobjednika očekuje  posjet Svjetskom natjecanju barista koje će se održati 2020. godine u australskom Melbourneu.

Tomislav je s natjecanjima počeo prije nekih devet godina, a kako je prošle godine kazao za Šibenski portal, ljubav prema ovom poslu postoji otkad zna za sebe.

– U prvom razredu osnovne škole svi su htjeli biti balerine, predsjednici ili odvjetnici kad odrastu, ja sam htio biti konobar. To mi je od malena bilo u krvi zahvaljujući ocu koji je u tom poslu i nikad nisam požalio izbor svojeg zanimanja – kazao nam je tada.

Šibenčanin Tomislav kuha najbolju kavu u regiji: ‘Dok su svi govorili da će postati predsjednici i balerine, ja sam znao da ću biti konobar’

Latte arte, poznatije kao umjetnost crtanja mlijekom po kavi, predstavlja posebnu metodu posluživanja kave gdje je najvažnija mirna ruka iskusnog bariste. Ovaj moderni oblik umjetnosti vuče korijene iz Italije, razvio se u Americi,a na plodno tlo je naišao i u Šibeniku gdje se kriju neki od najboljih barista u regiji.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.