Ciklus fotografija

Šibenik Dance Festival: Željko Krnčević predstavio monografiju Terpsihora

Željka Krnčevića sugrađani prepoznaju ne samo kao ravnatelja Muzeja grada Šibenika, nego i po mnoštvu interesa izvan radnoga mjesta. Tako je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku predstavio monografiju Terpsihora u Šibeniku. Riječ je o knjizi fotografija snimljenih na Šibenik Dance Festivalu posljednjih godina.

Terpsihora je ciklus fotografija koji govori o inspiraciji pokretom, njegovom dinamikom i ekspresijom kao nositeljem forme plesa. Najbolji radovi objedinjeni su pod imenom Zeusove muze, zaštitnice plesa i glazbe.

– Željko Krnčević majstor je trenutka. Njegove umjetničke fotografije, nastale na Šibenskom plesnom festivalu progovaraju bez izgovorene riječi. Svaki trenutak zabilježen okom i fotografskim aparatom u Željkovim rukama iznova nas vraća u davno ispričanu plesnu priču. Pokret uhvaćen njegovom kamerom, čini se nestvaran, prvi put doživljen, tjera na razmišljanje, vodi duboko ispod površine – istaknula je Zorana Mihelčić, direktorica Šibenik Dance Festivala.

Monografija je lišena boja. Sve su fotografije crno-bijele.

– Na tim radovima crna je dominanta. Iz tame izviru svjetlosni izvori i motivi koji naglašenom igrom svjetla i sjene otkrivaju dijelove u fokusu. Nekad su to ruke, nekad stopala ili izrazi lica, a ponekad samo dijelovi scenografije – rekla je Anita Travčić, kustosica u Muzeju grada Šibenika koja potpisuje predgovor monografije.

Željko Krnčević priznaje da mu je bilo izuzetno teško napraviti izbor fotografija za knjigu, a najdražu ne želi isticati. Naime, oduševljen je kako plesnim koracima najmlađih sudionika festivala, djece koja pohađaju radionice, tako i najvećim svjetskim plesnim umjetnicima poput onih koji iz XieXin Dance Theatrea koji su na festivalu nastupili u ponedjeljak.

– Fotografijom se bavim od 5. razreda osnovne škole, a prije desetak sam godina otkrio da volim kazališnu i koncertnu fotografiju. Kad sam prije nekoliko godina uočio Šibenik Dance Festival, počeo sam upoznavati plesnu umjetnost. Osjetio sam da se pri fotografiranju mogu igrati svjetlom i sjenom. Svjetlo mi omogućuje da od plesnog pokreta napravim skulpturu. Svaki pokret suvremenog plesa može postati impresivan kip –  zaključio je Krnčević.

Nakon predstavljanja monografije na pozornicu je izašao poljski koreograf i plesač  Maciej Kuźmiński sa svojom predstavom ‘Repeat after me’ , a za festival na kojem je nastupio pun je riječi hvale.

– Ovo je turističko mjesto i drago mi je da su turisti u interakciji s kulturom. Riječ je o festivalu visoke kvalitete na kojem sudjeluju svjetski plesni pedagozi i umjetnici. Možda je ovo malo mjesto, ali je velik festival – kazao je Kuzminski.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.