Ohrabrujući podaci

Šibenik popravlja demografsku sliku Hrvatske: Na vrhu smo po broju rođene djece u prošloj godini

Ilustracija/Pixabay

Šibensko rodilište bilježi najveće povećanje broja rođene djece u 2019. godini, u odnosu na sve ostale gradove u Hrvatskoj. Nakon Krešimirovog grada u kojem se lani rodilo 644 djece, što je 55 djece više nego u 2018. godini, povećanje broja rođenih bilježe još jedino Pakrac, Vinkovci, Sisak i Bjelovar.

Pokazuju to podaci portala gradonačelnik.hr koje je provelo istraživanje i prikupilo podatke o broju rođene djece u hrvatskim rodilištima u 2019. godini.

– Razveselio nas je podatak iz šibenskog rodilišta o povećanju broja rođene djece u 2019. godini, a s veseljem smo primili i informaciju kako se taj pozitivni trend nastavio i u prvim danima ove godine. Naime, u siječnju 2020. godine rođeno je 70 djece, dok je u istom mjesecu lani rođeno 42 djece. Zaista možemo reći kako su posrijedi lijepe i pozitivne vijesti, a nadamo se kako će se ovaj trend nastaviti i dalje. Sve to nama, predstavnicima izvršne vlasti u gradu, daje pozitivan vjetar u leđa te nas potiče da radimo još više i bolje za naš Šibenik – komentirali su za portal gradonačelnik.hr iz šibenske gradske uprave.

U Šibeniku su 2018. godine povećali novčanu pomoć roditeljima za prvorođeno dijete s 1.200 na 1.500 kuna te za drugorođeno dijete s 1.400 na 2.000 kuna. Obitelj koja dobije treće dijete i svako slijedeće ostvaruje novčanu pomoć od 21.000 kuna koja se isplaćuje u jednakim godišnjim obrocima tijekom perioda od 7 godina, jednom godišnje u mjesecu rođenja djeteta.

Uz to, prošle godine podigli su i visini iznosa sufinanciranja djece upisane u privatne i vjerske vrtiće s dosadašnjih 700 na 900 kuna mjesečno po djetetu.

– Sudjelovanje roditelja u cijeni programa predškolskog odgoja i obrazovanja u gradu Šibeniku je među najnižima u RH , a umanjuje se i sudjelovanje u cijeni programa za roditelje sa dvoje i više djece na način da se cijena umanjuje za 25 posto za desetosatne programe, smjenski i posebni program i za 15 posto za petipolsatni program. U dvije osnovne škole čiji je osnivač Grad organizira se i produženi boravak za djecu polaznike prvog i  drugog razreda – ističu iz Grada Šibenika.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.