Šibensko kazalište uz poznatog redatelja za sutra priprema drugu ovosezonsku premijeru

Danas je na konferenciji najavljena premijera predstave u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku ‘Ljepotice iz Leenanea’, redatelja Dražena Ferenčina, koja će se održati sutra u 20 sati. Druga je to ovosezonska premijera šibenskog kazališta, a radi se o dramskom tekstu irskog pisca Martina McDonagha. Na površini, drama je o Maureen Folan, usamljenoj ženi u ranim četrdesetim godinama, i Mag, njezinoj manipulativnoj majci, koja se stalno miješa u Maureenin život i odbija dopustiti kćeri da se zaljubi.

– Ovaj tekst mi je prije nekih pola godine dospio u ruke, no smatrala sam kako bismo još trebali čekati da ga postavimo na scenu. Ipak, redatelj Ferenčina me uvjerio kako je sada pravo vrijeme za donošenje prvoklasne predstave u naše kazalište. Ova predstava donosi životnu priču, dramu, a ne humor, iako ćete se možda i nasmijati, kazala je Maja Trlaj, ravnateljica HNK u Šibeniku.

drazen ferencina

Redatelj Dražen Ferenčina, kojeg je šibenska publika imala priliku upoznati još 2012. godine kada je režirao ‘Pir malograđana’, pojasnio je kako je ‘na svoju sramotu’ tek nedavno prepoznao McDonagha kao autora.

– Njegova formula je jezik njegovog kraja, odnosno zapadne Irske. Na prvi dojam o tekstu možemo reći da majka terorizira svoju kćer, no cijelo nas vrijeme pisac iznenađuje te nagrađuje pažljivog gledatelja novim obratima. Moram se zahvaliti svojoj glumačkoj ekipi, jer smo pokušali ispričati priču koja je, iako surova i govori o tragičnim sudbinama koje su lako prepoznatljive, ispunjena briljantnim i inteligentnim humorom, kazao je Ferenčina.

drazen ferencina hnk sibenik

Uz naslovnu ulogu Maureen, koju igra Franka Klarić, te njezinu majku Meg, koju igra Biserka Ipša, tu su još i šibenski glumac Jakov Bilić koji je utjelovio Patoa, te Bojan Brajčić koji glumi njegovog brata Raya.

– Maureen je neostvarena na svim životnim razinama, jedna ruralna, muškobanjasta žena koju sam morala pronaći u sebi. Iznenadila sam se zapravo koliko se stvari u nama krije, rekla je Klarić, dok se Biserka Ipša nadovezala i kazala kako beskrajna usamljenost, međusobni ratovi, zatvorene u svoje čahure majku i kćer dovode do neobičnog raspleta.

ljepotica iz leenanea hnk (4)

Uz redatelja i glumce, scenografiju je postavio Branko Lovrić Caparin, kostimografkinja je Sara Lovrić Caparin, autor glazbe Igor Karlić, scenski pokreti Alen Čelić,dizajn svjetla Josip Bakula dok je inspicijent Anđelko Babačić.

ljepotica iz leenanea hnk (2) ljepotica iz leenanea hnk (3) ljepotica iz leenanea hnk (6)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.