‘Sjene’ obilježavaju Svjetski dan plesa u Šibeniku i pripremaju prigodan program ispred Županije

Plesni teatar Sjene iz Šibenika u našoj županiji pokrenuo je inicijativu obilježavanja Svjetskog dana glazbe koji se slavi 29. travnja. Ove godine prigodni program pod nazivom ‘Sjene po gradu’ održat će se na Trgu Pavla Šubića s početkom u 18 sati.

Riječ je o javnoj prezentaciji plesa po metodama i u okviru načina rada udruge, dakle o zagrijavanju u centru, prostornim vježbama i kratkim kombinacijama.

Do kraja plesne sezone u šibenskom kazalištu od 2. do 7. lipnja igrat će plesna predstava ‘Zlokobno zrcalo’ koja je dramaturška obrada Andersenove bajke ‘Snježna kraljica’ u režiji Zorane Mihelčić.

Od 22. do 27. srpnja održat će se ‘Šibenik Dance Festival’ koji već devetu godinu zaredom okuplja međunarodne plesne kompanije i umjetnike iz 11 zemalja među kojima su predstavnici iz Kine i SAD-a.

Inače, Svjetski dan plesa slavi se od 1982. godine, a u Hrvatskoj od 2006. godine te se održavaju razni plesni programi. Osnovna ideja tog dana je podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

UNESCO-v Međunarodni odbor za ples Međunarodnog kazališnog instituta za ples ITI, za Svjetski dan plesa izabrao je datum 29. travnja, kao podsjećanje na dan rođenja začetnika modernog baleta i jednoga od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.