Srednjoškolci na edukaciji o financijskoj pismenosti: ‘Nadam se da ću naučiti kako raspolagati financijama’

Edukacija o financijskoj pismenosti mladih za učenike završnih razreda srednjih škola u Šibeniku održana je danas u Tehničkoj školi gdje je prisustvovalo oko 80 učenika i to u sklopu Svjetskog i Europskog tjedna novca koji se obilježava od 25. do 31. ožujka.

Edukaciju inače organizira Hrvatska gospodarska komora čiji je cilj educirati djecu i mlade o upravljanju novcem kako bi u budućnosti mogli donositi pametne financijske odluke.– U tjednu novca smo fokusirani na mlade, učenike srednjih škola i studente. Obzirom da u tjednu novca svake godine odaberemo pet do šest gradova i onda idemo u naše županijske komore, ovo nam je prvi put da smo došli u Šibenik. Tu su dakle učenici iz četiri srednje škole iz Šibenika, a ovaj smo tjedan obuhvatili 500 učenika. Bili smo u Virovitici, Požegi, Bjelovaru, Varaždin pa na kraju i u Šibeniku te smo imali još jedno predavanje za studente u Zagrebu – kazala je Vanja Dominović, pomoćnica direktora u sektoru za financijske institucije i ekonomske analize Hrvatske gospodarske komore.

Na uvodnom predavanju, kojeg je održao Goran Bakula, predstavnik Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga,  učenici su pogledali kratki video o nekim osnovnim pravilima u svijetu financija, a na dar su dobili i brošuru u kojoj su na sažet način prezentirani složeni financijski pojmovi.– Nadam se da ću na ovom predavanju naučiti korisne informacije o tome kako korisno raspolagati financijama. Ovo je prvi put da sudjelujem u nečem ovakvom – ispričala je Petra Erak, učenica 4. E razreda Turističke škole.

Značaj financijske pismenosti i uloga HANFA-e, bankarstvo i upravljanje osobnim financijama, uloga i značaj osiguranja, investicijski fondovi i tržište kapitala bile su teme predavanja u Tehničkoj školi od strane raznih predavača koji inače djeluju u raznim tvrtkama poput Wiener osiguranja, Hrvatske poštanske banke i slično. Predavanja su zamišljena kao interaktivna radionica na kojoj učenici postavljaju pitanja.– Mislim da je ovo zaista važno. Potrebno je mlade ljude educirati u ovoj dobi kada i oni donose nekakve odluke koje imaju financijsku pozadinu i svakako uključivanja u saznanja u financijskom svijetu – kako podignuti kredit, što znači kamata te koliko je to rizik. Ako u ovoj dobi mladi ljudi dobiju saznanja vezano za financijsku kulturu tada će sigurno znati na koji način planirati bilo koje financiranje u životu – poručio je Ivan Soža, predsjednik HGK Županijske komore Šibenik.

Inače, 2018. godine različitim oblicima financijske edukacije, u organizaciji HGK, obuhvaćeno je više od 1.300 učenika, studenata i profesora u 11 hrvatskih gradova.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.