Svećenik koji je napisao prvi turistički vodič: Prošle su 74 godine od smrti velikog don Krste Stošića

Don Krsto Stošić preminuo je 25. siječnja 1944. godine, a tom prigodnom djelatnici Muzeja grada Šibenika odnijet će cvijeće na grob velikom svećeniku, zaljubljeniku u šibensku povijest i osnivaču i voditelju šibenskog Muzeja.

Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture, po struci sociolog i također veliki zaljubljenik u šibensku povijest, podsjeća kako je don Krsto Stošić bio središnja osoba javnog, kulturnog i znanstvenog života Šibenika u prvoj polovici 20. stoljeća.

– Don Krsto Stošić, neumorni istraživač i popularizator povijesti Šibenika, spada u iznimne zaljubljenike u njegovu prošlost. Iako je po životnom pozivu bio svećenik, a ne povjesničar, bio je neumoran u javnom djelovanju. Bio je izrazito plodan pisac i publicist – napisao je prvi turistički vodič, Galeriju uglednih Šibenčana, Sela šibenskog kotara, a osnivač je i prvi voditelj šibenskog Muzeja.

Don Krsto Stošić napravio je još jednu veliku stvar za Šibenik. Njegovom zaslugom i prijedlogom, 1925. godine grad Šibenik je po prvi put u svojoj povijesti dobio službene nazive ulica. Poznata je pjesma o šibenskim kalama, u izvedbi Miše Kovača, a stihove je napisao Krste Juras, koja kaže: ‘Šibenske kale ostale di jesu, samo ja san davno prominija adresu, šibenske kale dočekale druge, ne umiru one ka čovik od tuge’. Jedna od njih nosi Stošićevo ime – kala koja vodi od svetog Ivana stubama prema samostanu svete Luce.

U četvrtak, 25. siječnja bit će 74 godine od njegove smrti. Zaslužuje trajno sjećanje svih Šibenčana – poručio je Poljičak na Facebooku.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.