U kistanjskoj školi djeca kroz suradnju i zabavu učila o multikulturalnosti

U kistanjskoj osnovnoj školi održava se od početka tjedna projekt ‘Festival multikulturalnosti – razvojem interkulturnih kompetencija do umijeća komuniciranja’. Uz domaćine u projektu sudjeluju učenici i učitelji iz osnovnih škola Dežanovca i Laslova, javlja Radio Knin.

Svim tim sredinama zajednička je multietičnost i multikulturalnost, pa se na različitim radionicama i susretima nastojalo pokazati kako djeca, usprkos brojnim razlikama, mogu uspješno zajednički raditi, stvarati i komunicirati.

Festival multikulturanosti u Kistanjama pokazao je kako djeca različitih krajeva, tradicija i nacionalnosti mogu zajedno surađivati, uz to se dobro zabaviti, a ponešto i naučiti, što nam je potvrdila i voditeljica projekta Barbara Dadić Eđed.

Jedna od najaktivnijih sudionica Festivala multikulturalnosti je učiteljica iz Osnovne škole Kistanje Jelena Bulat, koja ističe kako u sklopu ovog susreta učitelji i učenici brojnim i različitim aktivnostima želi postići jedan važan cilj.

– Djecu potičemo da se međusobno upoznaju, da uvažavaju svoju kulturu, vjeru i običaje, i da ih prezentiraju drugim učenicama – kaže Bulat.

Učenici priznaju da su u početku bili malo nepovjerljivi jedni prema drugima, ali su ubrzo našli zajednički jezik i stekli nova prijateljstva i saznanja.

Ravnateljica Sanja Marasović Stručić kaže kako kistanjska osnovna škola broji gotovo 200 učenika; među njima je 40 pripadnika srpske nacionalne manjine, ali u školi nikada nije bilo nikakvih međunacionalnih problema:

Festival multikulturalnosti završava 3. lipnja u Laslovu, kada će sudionici na posebnoj svečanosti pokazati sve što su naučili u sklopu projekta koji je trajao godinu i pol dana, a u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.