U Muzeju održano predavanje o impresivnoj zbirci muzičkih instrumenata

Vilena Vrbanić održala je večeras u Muzeju grada Šibenika predavanje na temu ‘Glazbeni instrumenti iz fundusa Muzeja grada Šibenika’ .

Vilena Vrbanić predstavila je rezultate svojih istraživanja poduzetih u Muzeju grada Šibenika u srpnju i prosincu prošle godine, kojima su glazbeni instrumenti u šibenskom muzeju po prvi puta obrađeni u muzikološkom i kulturološkom kontekstu. U sakupljanju glazbenih instrumenata Šibenik je prednjačio u odnosu na druge dalmatinske gradove što je rezultiralo stvaranjem najveće, najznačajnije i najraznovrsnije takve zbirke u Dalmaciji.

Vrbanić se posebno osvrnula na skupinu instrumenata s tipkama koju predstavlja 12 primjeraka.

– To su stolni klavir koji se nalazi tu u atriju, pet povijesnih klavira, četiri klavira i dva pijanina. Instrumenti s tipkama su se za Muzej grada Šibenika počeli sakupljati od sredine šezdesetih prošlog stoljeća, što pokazuje da je već tada bila razvijena svijest o njihovu značenju te ih se nastojalo sačuvati u što većem broju – kazala je Vrbanić te istaknula da joj je puno pomogao Božidar Grga iz šibenskog Organološkog društva Organum.

muzej muzej1 muzej2 muzej3

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.