Traže izjednačavanje s hitnom pomoći

U štrajk solidarnosti kreće i sanitet šibenskog Doma zdravlja

Marin Tironi/PIXSELL

Sanitet Doma zdravlja Šibenik u srijedu od 13 do 14 sati pridružit će se štrajku solidarnosti zagrebačkog sanitetskog prijevoza koji traži izjednačavanje koeficijenata i plaća radnika sanitetskog prijevoza s kolegama u hitnoj pomoći.

– Štrajkom ćemo izraziti podršku i solidarnost s kolegama iz Zagreba. Tražimo izjednačavanje koeficijenata odnosno vraćanje na stari koeficijent od 0,95. Što se Šibensko-kninske županije tiče, kod nas je situacija specifična jer mi vozimo hitnoće u udaljene centre, preuzimamo životno ugrožene pacijente i zbog toga tražimo izjednačavanje koeficijenata – izjavio je za Šibenski portal Božidar Jakelić, sindikalni povjerenik i vozač sanitetskog prijevoza Doma zdravlja Šibenik, dodajući kako će se štrajku solidarnosti pridružiti i kolege iz Bjelovara, Županje, Vinkovaca, Karlovca i Duge Rese.

U sanitetskom timu nalaze se medicinska sestra ili tehničar i vozač, a oboje su plaćeni manje od takvog tima u hitnoj pomoći, i tako unazad nekoliko godina otkad su im smanjeni koeficijenti. Zato saniteti sada traže izjednačavanje koeficijenata i plaća s onima u hitnoj pomoći, što bi državu na godišnjoj razini koštalo oko dva milijuna kuna.

Priča o podizanju koeficijenata radnicima saniteta počela je još u 2018. godini kada se Ministarstvo zdravstva obvezalo da će formirati radnu grupu koja bi trebala utvrditi koeficijente za djelatnike sanitetskog prijevoza. Ta radna grupa nikad nije formirana, pa je Hrvatski sindikat sanitetskog prijevoza (HSSP) pokrenuo štrajk.

‘U postupku mirenja postignut je dogovor da će Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba internim aktima o sistematizaciji i nazivu radnih mjesta ispraviti nepravdu prema djelatnicima sanitetskog prijevoza. Rok za to je 31. siječnja 2020. godine. Nažalost, ustanova NZHMGZ nije ispoštovala preuzeti dogovor. Štrajk kreće  5. veljače i trajat će do ispunjanja zahtjeva’, piše u priopćenju HSSP-a s početka veljače kojeg potpisuje predsjednik Mišel Majetić.

Inače, jučer je Županijski sud u Zagrebu nepravomoćno presudio da je štrajk djelatnika sanitetskog prijevoza nelegalan. Sindikat će, najavili su iz središnjice, iskoristiti mogućnost prava na žalbu u roku od osam dana, a kad bude donesena pravomoćna presuda o štrajku, o daljnjim koracima odlučit će Štrajkaški odbor. Zagrebački sanitetski prijevoz od sutra će zato nastaviti s radom, iako će se formalno štrajk nastaviti do pravomoćnosti presude o zabrani štrajka.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.