Zagonetka u bočnom zidu apside

U svetom Julijanu arheolozima je prije 30 godina promakla najmanje jedna dječja grobnica

U crkvici svetog Julijana već su prva današnja iskapanja grobnica potvrdila da tijekom zadnje kampanje prije 30 godina, nisu otkrivene sve tajne. U međuprostoru većih grobnica arheolozi su otkrili dječji grob iz kojeg u osamdesetima nisu ekshumirane kosti, što je tada odrađeno na većini velikih grobnica.

– Da je ova mala grobnica promakla arheolozima jasno nam je bilo i po materijalu koji nalazimo. Istražene i ekshumirane grobnice zatrpane su šutom u kojoj ima i komada cigle, a ova je grobnica bila zasuta zemljom i prelivena žbukom. Pretpostavljam da su se u ono vrijeme zatvarale sve grobnice. I u materijalu iz velikih grobnica još se može pronaći poneka kost koja je promakla našim prethodnicima – kazala je Valerija Gligora, vanjska suradnica Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Pred arheolozima je još nekoliko dana rada u kojima moraju isprazniti sve grobnice u podu crkve, a već sada je vidljivo kako ima još manjih međugrobnih prostora koji bi također mogli biti grobnice.

– Sve podne ploče iz crkvice pohranjene su na čuvanje i bit će korištene u kasnijoj konzervaciji objekta. Nekoliko je zazidanih prozora na crkvici, a jedan takav, pokazalo se, nije bio prozor. Zanimljiv je otvor u boku apside za koji još ne možemo potvrditi stvarnu funkciju, ali ćemo morati osigurati zid prije nego krenemo dublje u taj prostor koji bi također mogao biti grobnica nekog svećenika – pretpostavlja Gligora.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.