Otvaranje u proljeće 2021. godine

Vodeći sadržaj obnovljenje tvrđave sv. Ivana bit će edukativni kampus: ‘Osmilili smo 20 različitih programa’

Projekt revitalizacije Tvrđave sv. Ivana vrijedan je 38 milijuna kuna, a jedan od glavnih sadržaja treće obnovljene šibenske utvrde bit će potpuno opremljeni edukativni kampus. Danas je na Veleučilištu u Šibeniku predstavljen set edukativnih programa, koje je za kampus tvrđave osmislila i razvila Jelena Jovanović, arheologinja i viša kustosica Arheološkog muzeja u Splitu te aktualna dobitnica godišnje nagrade Hrvatskog arheološkog društva.

– Moj zadatak u proteklih 10 mjeseci bio je osmisliti 20 različitih tematskih edukativnih programa koji su namijenjeni širokoj skupini posjetitelja tvrđave, bilo da je riječ o osnovcima, srednjoškolcima ili studentima i profesorima. Objedinili smo raznolike aktivnosti iz šest područja povijesti, povijesti umjetnosti, kreativnih umjetnosti i kulturne antropologije društva te arheologije – istaknula je Jovanović.

Program za osnovne i srednje škole raspisan je u skladu s kurikulumom iz četiri nastavna predmeta, a riječ je o hrvatskom jeziku, likovnoj kulturi, povijesti i geografiji.

– Nadam se da će programi biti zanimljivi i Šibenčanima jer sam i sama u istraživačkom procesu otkrila mnoge tajne koje krije, ne samo baština grada Šibenika, nego i cijelo okolno područje – zaključila je Jovanović.

Voditelj projekta, pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, gospodarstvo i razvoj, Petar Mišura, naglasio je kako edukativni kampus ima tri opremljene učionice, kuhinju i dnevni boravak, te 14 soba za pedesetak gostiju.

– Angažirali smo vanjsku stručnjakinju s iskustvom i nagradama za rad s mladima i dobili smo raznovrsnu dokumentaciju, od programa, radionica, studiju slučaja, prezentacije, kvizove i drugo. Podsjećam da je za potrebe kampusa i edukacije nabavljen i minibus, što nam pruža široke mogućnosti za izvođenje tih programa – istaknuo je Mišura

Trećom obnovljenom utvrdom upravljat će Javna ustanova u kulturi Tvrđava kulture Šibenik.

– Izrađeni materijal je odličan temelj za naše buduće aktivnosti. Kontinuirano pratimo i sudjelujemo u svim aktivnostima u projektu kako bi što spremniji dočekali otvaranje. Ostajemo u kontaktu s Jelenom za moguće prilagodbe ovih programa – kazala je ravnateljica ustanove Gorana Barišić Bačelić.

Gradonačelnik Željko Burić naglasio je da će tvrđava otvoriti mnoge opcije poboljšanja turističke, kulturne i edukativne ponude.

– Uz gastro vizualni koncept Rudija Štefana, Obsidio, koji će imati svoju publiku, cilj je bio razviti i inicijalni program za naš kampus, koji će prezentirati bogatu baštinu Šibenika i okolice – završio je Burić.

Po riječima koje smo danas mogli čuti na predstavljanju prvi posjetitelji bi trebali doći na tvrđavu u proljeće 2021. godine.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.