Za Ivu Mihelčić-Perković ples znači život, a on se zove ‘Balans’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Tipični uredski posao Iva Mihelčić-Perković zamijenila je plesnom dvoranom. Ta 37-godišnja instruktorica plesa bavi se plesom otad zna za sebe, a oduvijek ju je privlačio Hip-hop. Danas stoji iza vlastitog plesnog kluba koji postoji već 10 godina, a riječ je o plesnom klubu ‘Balans’ koji je nastao sasvim slučajno.

– Kako u Šibeniku nije postojalo ništa osim baleta i suvremenog plesa, bilo je ili sjedi kući i plači ili pokreni nešto svoje. Ubiti, to je krenulo samo s par djece i onda sam ja tu prvu godinu više bila po Zagrebu na radionicama i edukacijama kako bi mogla znanje prenijeti djeci – priča nam Iva o svojim početcima.

Mihelčić-Perković inače je diplomirana ekonomistica, ali u svojoj struci je radila kratko jer je ljubav prema plesu ipak bila jača. Osim fakulteta, završila je za instruktoricu plesnih programa za djecu, a kako je prava zaljubljenica u tjelovježbu, usavršila se i za instruktora fitness programa za odrasle te se specijalizirala za pilates i aerobik.

Iva se svakako može pohvaliti s čitavom vojskom članova. Njih čak 100 svoje plesne korake, ali i fitness vježbe, usavršava kod nje i kod njezinih pomoćnica. Naime, zbog pozamašnog broja članova, morala je dovesti pojačanje.

– Od ove godine sam zaposlila Kristinu Raćov iz Zadra koja je završila kineziologiju i sada drži ples osnovnoškolcima te tetu iz vrtića Antoniu Anić koja je isto završila za voditelja plesnih tehnika u Zagrebu koja drži djeci vrtićke dobi – kazala je i Iva te dodala kako najmlađa vježbačica ima samo tri godine dok najstarija ima 75 godina.

Iva nam također priča kako joj u stvari nije bitan scenski nastup od dvije, tri minute, već joj je važnije da svako dijete osjeti da mu je mjestu upravo u njezinoj grupi.

Osim Hip-Hopa, Iva je poklonica i ‘Veckinga’, plesa koji datira još iz sedamdesetih godina za kojeg su karakteristični pokreti više bazirani na rukama te sadrži ženstvenije elemente za razliku od ‘muškobanjastog’ Hip-Hopa.

Na pitanje kako smišlja plesove i gdje pronalazi inspiraciju, svojedobno odgovara –

–  Nekad mi je teško smisliti, a nekad jednostavno. Treba se poklopiti grupa djece s pjesmom i mojim trenutkom. Prije sam se uvijek pripremala i smišljala sama sa sobom koreografije, ali s godinama je došlo do toga da najlakše smislim direktno s djecom u grupi, gdje onda i oni daju svoje ideje pa to na kraju ispadne najbolje – otkrila je.

Kroz razgovor je otkrila kako najviše voli raditi s djecom od prvog do četvrtog razreda koji su otvoreni za sve i ističe kako upravo oni probijaju granice jer za njih sram ne postoji. A sramu, dodaju, u plesu nije niti mjesto.

– Većina djece je predana, ali uvijek ima onih koji su neredoviti. Talenata ima i baš se vide, oni se najviše trude i ne propuštaju treninge – nastavlja Iva.

Od osobina koje je djeci najpotrebnije prenijeti ističe samopouzdanje, razvijanje svjesnosti kao i važnosti timskog rada, ali prije svega osjećaj opuštenosti. Po njoj, svaki ples bi trebao imati svoju priču koju bi djeca trebala prepoznati odnosno osjetiti, a to je ujedno i najteže. Prvo treba naučiti korak, pa ga tek onda proživjeti.

‘Balansice’ iza sebe imaju i nekoliko uspjeha na natjecanjima i to u Zadru gdje su sve njihove koreografije zauzele prvo i drugo mjesto. Do sada su sudjelovali i na ‘Trapsu’ u Zagrebu, a 13. i 14. travnja ih čeka natjecanje u Samoboru na ‘Dance Festu’ gdje će djeca po prvi put plesati ‘freeestyle’. Naime, bit će im puštena nepoznata muzika, a oni će morati u trenutku smisliti vlastitu koreografiju.

Inače, Iva je majka tri curice koje su od nje naslijedile ljubav prema plesu stoga su i one ‘zaplivale’ u plesnim vodama, a nije to ni čudno s obzirom na to da je Iva radila do zadnjeg dana i s trudovima izišla iz dvorane u koju se vratila nakon samo 15 dana.

Ističe kako djeca najviše vole putovanja, a najgore im je kad ih roditelji kazne s onim ‘nećeš ići na trening’ dok Iva pak tvrdi kako je redovitost od iznimne važnosti.

– Djeca bi trebala imati odgovornost prema plesu kao i prema školi, jer svatko od njih ima svoje mjesto u koreografiji pa kad nekog nema nastane rupa – govori Mihelčić-Perković.

Od ove godine Balans je pokrenuo i ‘Cheerleading’ gdje su doveli bivšu cheerleadersicu iz Zadra te odlučili iskoristiti njezino znanje. Grupa već broji 20 cura, a planiraju razviti i suradnju sa sportskim klubovima kako bi mogli nastupati na utakmicama.

– Voljeli bi da se okupe srednjoškolke i cure s fakulteta jer taj cheerleading se treba sastojati od mladih cura, ali uzrast nekako nije zainteresiran. S većim curama možeš raditi kako hoćeš jer s djecom ipak treba biti oprezniiji. Cheerleadersice moraju biti privlačne, a to djeca baš i ne smiju biti – priča Iva, dodajući kako bi voljela novi pokret dovesti na višu razinu.

Sa svojim dosadašnjim uspjehom ‘Balansice’ se itekako mogu ponositi, a tome svjedoči još jedna činjenica – ne upisuju više nove članove jer su sva mjesta popunjena.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.