Za Ivu Mihelčić-Perković ples znači život, a on se zove ‘Balans’

Tipični uredski posao Iva Mihelčić-Perković zamijenila je plesnom dvoranom. Ta 37-godišnja instruktorica plesa bavi se plesom otad zna za sebe, a oduvijek ju je privlačio Hip-hop. Danas stoji iza vlastitog plesnog kluba koji postoji već 10 godina, a riječ je o plesnom klubu ‘Balans’ koji je nastao sasvim slučajno.

– Kako u Šibeniku nije postojalo ništa osim baleta i suvremenog plesa, bilo je ili sjedi kući i plači ili pokreni nešto svoje. Ubiti, to je krenulo samo s par djece i onda sam ja tu prvu godinu više bila po Zagrebu na radionicama i edukacijama kako bi mogla znanje prenijeti djeci – priča nam Iva o svojim početcima.

Mihelčić-Perković inače je diplomirana ekonomistica, ali u svojoj struci je radila kratko jer je ljubav prema plesu ipak bila jača. Osim fakulteta, završila je za instruktoricu plesnih programa za djecu, a kako je prava zaljubljenica u tjelovježbu, usavršila se i za instruktora fitness programa za odrasle te se specijalizirala za pilates i aerobik.

Iva se svakako može pohvaliti s čitavom vojskom članova. Njih čak 100 svoje plesne korake, ali i fitness vježbe, usavršava kod nje i kod njezinih pomoćnica. Naime, zbog pozamašnog broja članova, morala je dovesti pojačanje.

– Od ove godine sam zaposlila Kristinu Raćov iz Zadra koja je završila kineziologiju i sada drži ples osnovnoškolcima te tetu iz vrtića Antoniu Anić koja je isto završila za voditelja plesnih tehnika u Zagrebu koja drži djeci vrtićke dobi – kazala je i Iva te dodala kako najmlađa vježbačica ima samo tri godine dok najstarija ima 75 godina.

Iva nam također priča kako joj u stvari nije bitan scenski nastup od dvije, tri minute, već joj je važnije da svako dijete osjeti da mu je mjestu upravo u njezinoj grupi.

Osim Hip-Hopa, Iva je poklonica i ‘Veckinga’, plesa koji datira još iz sedamdesetih godina za kojeg su karakteristični pokreti više bazirani na rukama te sadrži ženstvenije elemente za razliku od ‘muškobanjastog’ Hip-Hopa.

Na pitanje kako smišlja plesove i gdje pronalazi inspiraciju, svojedobno odgovara –

–  Nekad mi je teško smisliti, a nekad jednostavno. Treba se poklopiti grupa djece s pjesmom i mojim trenutkom. Prije sam se uvijek pripremala i smišljala sama sa sobom koreografije, ali s godinama je došlo do toga da najlakše smislim direktno s djecom u grupi, gdje onda i oni daju svoje ideje pa to na kraju ispadne najbolje – otkrila je.

Kroz razgovor je otkrila kako najviše voli raditi s djecom od prvog do četvrtog razreda koji su otvoreni za sve i ističe kako upravo oni probijaju granice jer za njih sram ne postoji. A sramu, dodaju, u plesu nije niti mjesto.

– Većina djece je predana, ali uvijek ima onih koji su neredoviti. Talenata ima i baš se vide, oni se najviše trude i ne propuštaju treninge – nastavlja Iva.

Od osobina koje je djeci najpotrebnije prenijeti ističe samopouzdanje, razvijanje svjesnosti kao i važnosti timskog rada, ali prije svega osjećaj opuštenosti. Po njoj, svaki ples bi trebao imati svoju priču koju bi djeca trebala prepoznati odnosno osjetiti, a to je ujedno i najteže. Prvo treba naučiti korak, pa ga tek onda proživjeti.

‘Balansice’ iza sebe imaju i nekoliko uspjeha na natjecanjima i to u Zadru gdje su sve njihove koreografije zauzele prvo i drugo mjesto. Do sada su sudjelovali i na ‘Trapsu’ u Zagrebu, a 13. i 14. travnja ih čeka natjecanje u Samoboru na ‘Dance Festu’ gdje će djeca po prvi put plesati ‘freeestyle’. Naime, bit će im puštena nepoznata muzika, a oni će morati u trenutku smisliti vlastitu koreografiju.

Inače, Iva je majka tri curice koje su od nje naslijedile ljubav prema plesu stoga su i one ‘zaplivale’ u plesnim vodama, a nije to ni čudno s obzirom na to da je Iva radila do zadnjeg dana i s trudovima izišla iz dvorane u koju se vratila nakon samo 15 dana.

Ističe kako djeca najviše vole putovanja, a najgore im je kad ih roditelji kazne s onim ‘nećeš ići na trening’ dok Iva pak tvrdi kako je redovitost od iznimne važnosti.

– Djeca bi trebala imati odgovornost prema plesu kao i prema školi, jer svatko od njih ima svoje mjesto u koreografiji pa kad nekog nema nastane rupa – govori Mihelčić-Perković.

Od ove godine Balans je pokrenuo i ‘Cheerleading’ gdje su doveli bivšu cheerleadersicu iz Zadra te odlučili iskoristiti njezino znanje. Grupa već broji 20 cura, a planiraju razviti i suradnju sa sportskim klubovima kako bi mogli nastupati na utakmicama.

– Voljeli bi da se okupe srednjoškolke i cure s fakulteta jer taj cheerleading se treba sastojati od mladih cura, ali uzrast nekako nije zainteresiran. S većim curama možeš raditi kako hoćeš jer s djecom ipak treba biti oprezniiji. Cheerleadersice moraju biti privlačne, a to djeca baš i ne smiju biti – priča Iva, dodajući kako bi voljela novi pokret dovesti na višu razinu.

Sa svojim dosadašnjim uspjehom ‘Balansice’ se itekako mogu ponositi, a tome svjedoči još jedna činjenica – ne upisuju više nove članove jer su sva mjesta popunjena.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.