Za tri godine šibenski otoci mogli bi doživjeti preobražaj: Grad iz Europe planira povući 170 milijuna kuna za UrbEco

Grad Šibenik sa svojim Upravnim odjelom za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj do jeseni planira predati tehničku dokumentaciju za oko 170 milijuna kuna vrijedan projekt UrbEco koji bi, procjenjuju, za tri godine trebao potpuno modificirati povezanost otoka šibenskog arhipelaga s kopnom i na taj način doprinijeti kvaliteti života otočana, a sve zahvaljujući fondovima Europske unije.

Upravo projekt UrbEco bila je tema današnjeg sastanka na kojem su, uz predstavnike Grada i Županije, sudjelovali i Maja Marković Kostelac, državna tajnica u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Agencije za obalni linijski promet, kao i predstavnici Grada Vodica.

IMG_0725

⁃ Na današnjem sastanku razgovarali smo o novom modelu organizacije povezivanja otoka šibenskog arhipelaga s kopnom zahvaljujući Gradu Šibeniku koji je organizirao sastanak i osigurao razvoj novog projekta intermodalnog urbanog ekološkog povezivanja ili projekt UrbEco koji će poslužiti kao osnova za definiranje novog model povezivanja luka, a koji projekt bi Grad onda i Ministarstvo kandidirali za financiranje sredstvima Europske unije. Razgovarali smo o tome na koji način ćemo osigurati da projekt ne samo da osigura kvalitetnije povezivanje otočana s kopnom i otoka međusobno, nego i osigurati novi zamašnjak u razvoju lučkog sustava, poručila je Maja Marković Kostelac.

Projekt sa sobom nosi veliki potencijal, dodala je Marković Kostelac, budući da on sa sobom nosi gradnju brodova s novim tehnologijama, prihvatljivijih ekološkim smjernicama EU i Vlade RH, što je iznimno važno za područje šibenskog arhipelaga.

IMG_0724

⁃ Razgovarali smo i o tome što je još potrebno napraviti u smislu planiranja kako bi ovakav projekt saživio, a posebno smo istakli želju da se razgovara sa svim otočanima, jer se on razvija za njihovu dobrobit, poručila je državna tajnica u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.

Napominje kako su kroz Agenciju za obalni linijski i putnički prijevoz osigurali da natječaji koji budu raspisani, budu na kraće razdoblje kako bi realizacija bila što skorija.

Matija Bumbak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj grada Šibenika, istaknuo je da bi UrbEco trebao riješiti problem povezivanja otoka s kopnom novim, namjenski građenim brodovima.

IMG_0722

⁃ Građani će svako malo imati brod s kojim će biti omogućeno presjedanje i neće biti komplikacija. Sustav će biti vrlo jednostavan i moderan, bit će omogućena online kupnja karata i provjera gdje se brod nalazi. Dosad smo obavili puno razgovora sa svim dionicima u priči kako bi riješili što više problema. Privodimo tehničku dokumentaciju kraju kako bi mogli dobiti EU sredstva, obzirom da se radi o vrlo kompleksnom projektu procijenjene vrijednosti oko 170 milijuna kuna. Očekujemo da bi na jesen mogli imati kompletiranu dokumentaciju i da bi onda Ministarstvo moglo raspisati natječaj kako bi krenuli u realizaciju, a u periodu od tri godine očekuje se da bi sve ovo moglo biti u funkciji, riječi su Bumbaka.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić zaključio je sastanak poručujući kako bez suradnje svih nadležnih institucija nema dobrog projekta ni njegove realizacije.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.