Presuda Županijskog suda u Šibeniku

Zagrebačka banka mora vratiti 60 tisuća kuna klijentici koja je imala kredit u ‘švicarcima’

Županijski sud u Šibeniku pravomoćno je presudio da Zagrebačka banka (ZABA) mora vratiti 60 tisuća kuna preplaćenih i zateznih kamata tužiteljici koja je imala kredit u ‘švicarcima’. Tom odlukom potvrđena je prvostupanjska presuda, izvijestili su danas iz Udruge Franak.

– Nastavlja se niz pozitivnih presuda Županijskih sudova za konvertirane kredite, kojima se iz tjedna u tjedan potvrđuje sve što Udruga Franak zastupa i argumentira. Čestitamo tužiteljici, čestitamo njezinu odvjetniku  Damiru Klarinu i čestitamo sudačkome vijeću Županijskog suda u Šibeniku, u sastavu Ordana Labur, predsjednica vijeća, Dalibor Dukić, sudac izvjestitelj i Maja Škorić, članica vijeća, na pravno utemeljenoj i uvjerljivo argumentiranoj presudi kojom je utvrđeno da Zagrebačka banka mora nakon konverzije CHF kredita vratiti tužiteljici preplaćene kamate, platiti pripadajuće zatezne kamate i platiti sve nastale sudske troškove – priopćili su iz Udruge.

Naime, Županijski sud u Šibeniku potvrdio je 4. studenoga 2019. prvostupanjsku presudu, čime je ta presuda postala pravomoćna, pa njome tužiteljica ima pravo, ukoliko ZABA u roku od 15 dana ne plati ono što je dužna, ovršiti Zagrebačku banku.

Presudom je utvrđeno kako je ZABA obvezna vratiti 37 tisuća kuna preplaćenih kamata nakon konverzije CHF kredita u EURO kredit, što znači da konverzijom tužiteljica nije obeštećena. Nadalje, utvrđeno je i da je ZABA dužna platiti zatezne kamate na preplaćene iznose kamata, što je, procjenjuju iz Udruge Franak, dodatne 23 tisuće kuna. Zaključno, Zagrebačka banka dužna je platiti i 5.500 kuna sudskih troškova.

– Potrošačica koja je pobijedila ZABU na sudu ima pravo do lipnja 2023. tužiti još i razliku tečaja, jer konkretnom presudom je zatražena samo preplaćena kamata, a razlog zašto nije tražen i preplaćeni tečaj jest činjenica da u vrijeme podizanja tužbe još nije bio okončan kolektivni postupak Udruge Franak i valutna klauzula CHF još nije bila presuđena ništetnom. Bio je to kredit od 120 tisuća CHF odnosno oko 560 tisuća kuna. Pretpostavljamo da na tečajnim razlikama preostaje za vraćanje još oko 100 tisuća kuna plus zatezne kamate odnosno oko 170 tisuća kuna ukupno – navode iz Udruge Franak.

U međuvremenu, ako Vrhovni sud RH potvrdi da su CHF ugovori ništetni, tužiteljica može postaviti novi tužbeni zahtjev i tražiti ništetnost cijeloga ugovora.

– Nakon svega, nestrpljivo čekamo odluke Vrhovnoga suda RH o sljedećim pitanjima: o ništetnosti CHF ugovora,  o zastarama potraživanja na temelju ništetnih ugovora i o potvrdi matematičkih izračuna za obeštećenje nakon konverzije CHF kredita – zaključuje u svom priopćenju Udruga Franak.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.