Znate li da je šibenska galija odigrala ključnu ulogu u jednoj od najvećih bitaka protiv Osmanskog carstva

Na današnji dan 1571. godine dogodila se jedna od najvećih bitaka u višestoljetnoj borbi europskih država s Osmanskim carstvom. Značila je borbu epskih razmjera između Svete lige i Osmanskog carstva te koncentraciju više od tri četvrtine svih galija koje su tada postojale na Mediteranu, piše Muzej grada Šibenika u ‘Šibenskom vremeplovu’. Ligu je uz Papinsku državu, Toskansko vojvodstvo, vitezove Sv. Ivana te još neke manje države i suverene viteške redove, činilo Španjolsko carstvo te Mletačka republika. Flote su bile približno jednake snage, s tim da je osmanska flota bila brojnija i okretnija ali slabije vatrene moći, zbog manjka topova, arkebuza i mušketa.

Flota svete lige brojila je više od 206 brodova, a uključivala je i 6 velikih galijuna, koji su nosili po 60 topova te do 300 vojnika te su manjak okretljivosti nadoknađivali zastrašujućom vatrenom moći. S obzirom da Osmanlije u svojoj floti nisu imali galijune moguće je da su upravo oni donijeli prevagu ligi. Međutim glavnina flote na obje strane sastojala se od običnih galija tzv. galia sottile, jedna od takvih bila je i šibenska galija Sveti Juraj. Koja je pod zapovjedništvom svog zapovjednika sopracomita Kristofora Lučića bila dio mletačkog kontigenta.

Zanimljivo je da su Šibenčani bili upleteni u incident koji je gotovo prerastao u bitku između mlatačkog i španjolskog kontigenta flote svete lige. Budući da Venecija nije raspolagala s dovoljno uvježbanih vojnika njezine su galije dijelom bile popunjene s španjolskim vojnicima. Kako piše zapovjednik mletačkog kontigenta Sebastian Venier španjolski vojnici su se s prijezirom odnosili prema posadama mletačkih brodova što je dovodilo i do fizičkih sukoba.

Jedan takav incident dogodio se dok je flota na putu od Messine do Lepanta bila usidrena u zaljevu Gomenica na grčkom kopnu nasuprot Krfa. Došlo je do sukoba između grupe mletačkih mornara, među kojima su bili i neki Šibenčani te skupine španjolskih vojnika. Prilikom sukoba jedan je Šibenčanin poginuo. To je dodatno raspirilo strati te proširilo sukobe. Zapovjednik mletačke mornarice dao je objesiti španjolske vojnike koje je smatrao odgovornima za smrt mornara sa Sv. Jurja.

Međutim na vijest o takvom tretmanu njihovih vojnika, pripadnici španjolskog kontigenta počeli su se pripremati za napad na Mlečane. Napunjeni su topovi, arkebuze i muškete, a na isti način su se pripremali i Mlečani. Samo je intervencija Marca Antonia Colonne, zapovjednika papinskog kontigenta spriječila ne samo raspad Svete lige nego i bitku između njezinih članova. Galija Sveti Juraj sudjelovala je u bitci kao pričuva te je u ključnom trenutku pomogla zaustaviti proboj osmanske flote kroz desno krilo ligine flote, pridonijevši tako velikoj pobjedi nad osmanskom flotom.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.