Zrinka Magazin otvorila svoju prvu samostalnu izložbu: ‘Ovo je neobičan odmak od dosadašnjeg stvaralaštva’

Prva samostalna izložba šibenske fotografkinje Zrinke Magazin ‘Panta Rei’ otvorena je večeras u klubu Azimut.

– Užurbani i stvaralaštvom ispunjeni svakodnevni život je rezultirao ove godine prvom samostalnom izložbom koja na neki način, iz vlastite potrebe, predstavlja neobičan odmak od dosadašnjeg fotografskog stvaralaštva i svojevrstan odmor od radne svakodnevice. Ovom izložbom otvaram jedan novi takav svijet unutar sebe i bilježim trenutak jedne ujedno motivski smirujuće, ali i kaotične stvarnosti dubine koja je dinamična, koja se kreće, ne miruje, ne postavlja pitanja i ne traži mnogo odgovora ali je u konstantnom kretanju – objašnjava autorica.

Na radovima dominira mrak, odnosno crna boja iz koje izbijaju svjetlosni izvori crvene, plave ili zelene. Kompozicije su uglavnom dijagonalne i asimetrične, ritam elemenata je slobodan i nepravilan, a sve su to alati kojima autorica gradi osjećaj kretanja.

– Ništa nije stalno. Sve se mijenja. Izraz panta rhei označava promjenjivost. Iz promjenjivosti proizlazi transformacija, a iz transformacije vječito kretanje koja je ovdje predstavljena kroz fluidnost svjetla. Naime, taj vrtlog života, nemilosrdan u svojoj promjenjivosti i užurbanosti, prisiljava autoricu na redefiniranje. To je proces koji je vječan, beskonačan u svojoj potrazi za formama, nešto što odiše sjetom, ali istovremeno i zadovoljstvom jer autoricu motivira da propituje, istražuje i da se uvijek iznova definira. Ovaj ciklus fotografija stoga treba sagledati kao autoričinu potragu za smislom i kao potrebu da vlastita propitivanja ovjekovječi u fotografiji – riječi su kustosice Anite Travčić.

Zrinka Magazin po zanimanju je muzejska kustosica, profesorica francuskog jezika i književnosti te etnologinja i kulturna antropologinja s velikim interesom za područje vizualne antropologije i fotografske umjetnosti.

U skladu s tim, na studiju etnologije i kulturne antropologije je diplomirala s diplomskim radom na temi fotografskog opusa majstora fotografa Ante Brkana koji prikazuje zadarsku svakodnevicu pedesetih godina prošlog stoljeća a na studiju francuskog jezika i književnosti analizom starogrčkog mita o Orfeju kroz analizu filma Jeana Cocteaua o istoimenoj temi.
Završetkom fakultetskog obrazovanja, vraća se u rodni Šibenik gdje danas živi i radi.

Umjetnička je voditeljica Foto kluba Šibenik te članica Foto Video Kino Kluba Zadar s kojima je ukupno do 2019. godine izlagala fotografije na preko 50 skupnih izložbi.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.