Večeras drugi dio programa

FOTO Brojni Šibenčani uz afričke stihove besplatno plovili na Martinsku

Kulturna udruga Fotopoetika u četvrtak je organizirala nesvakidašnju, pjesničku plovidbu pod nazivom ‘Martinska, Martinik: Glasovi iz Afrike’. Brojne Šibenčane koji su se tog poslijepodneva uputili na Martinsku dočekala je besplatna vožnja, besplatno osvježenje i poezija afričkih pjesnika koju su neumorno tijekom svih plovidbi čitale pjesnikinje Sanja Baković, Edita Vlahov i Maja Klarić.

Pjesničkim čitanjem na brodu posjetitelji su se upoznali ne samo s Aiméom Césaireom već i ostalim afričkim pjesnicima koji su kroz svoja djela zagovarali jednakopravnost i bratstvo među ljudima. Pronoseći poruku slobode svakog potlačenog pojedinca i naroda, na brodu su se čitale pjesme senegalskog pjesnika Léopolda Sédara Senghora, pjesme afričkih autora portugalskog jezičnog izraza, te poezija iz Nigerije, Kameruna i Konga. Avalon je tog poslijepodneva pokretala dobra energija pa su pjesme čitali i sami posjetitelji kao i kapetan broda Goran Ikač. Zbog velikog interesa organizirane su bile i dodatne vožnje te izvanredni povratak brodom s Martinske u 21 sat.

To događanje tek je prvo u nizu događanja kojima Fotopoetika nastoji revitalizirati sjećanje na karipskog pjesnika Aiméa Césairea i njegov boravak u Šibeniku u kojem je napisao svoje najglasovitije djelo ‘Zapis o povratku u zavičaj’, ali i njegovo prijateljstvo sa šibenskim znanstvenikom Petrom Guberinom. Dugoročni cilj ovog projekta je priprema prvog prijevoda Zapisa na hrvatski koji će prirediti renomirana hrvatska prevoditeljica Vanda Mikšić, a objaviti Fotopoetika u svibnju iduće godine, uz podršku Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj, kao i obogaćivanje ponude kulturnog turizma u gradu Šibeniku.

– Zbog tehničkih poteškoća nije se održao drugi dio programa, projekcija filma ‘Zapis o povratku’ u produkciji pariške kuće Ego Doc i redatelja Véronique i Fabienne Kanor. Dokumentarni film sniman na Karibima, u Parizu i u Šibeniku, koji donosi prizore iz krajeva koji su obilježili Cesaireovo stvaralaštvo i način na koji je knjiga nastajala, bit će prikazan danas  s početkom u 19 sati na mulu Martinske. Nakon kupanja zadržite se još malo na Martinskoj i još jednom se prepustite kreativnim poslijepodnevima koje u našem gradu sve češće organizira ova mala, ali aktivna udruga – poručili su organizatori.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.