FOTO Trening ‘Aktivne Hrvatske’ u Šibeniku otvorili dogradonačelnik Mileta i Renata Sopek

Duško Jaramaz/PIXSELL

Rani jutarnji trening u sklopu projekta ‘Aktivna Hrvatska’ održao se danas na Trgu Republike Hrvatske ispred šibenske katedrale svetog Jakova, a otvorio ga je dogradonačelnik Danijel Mileta zajedno s Renatom Sopek.

Projekt je organiziran u suradnji s Hrvatskom liječničkom komorom i Kineziološkim fakultetom iz Zagreba, Gradom Šibenikom i šibenskom Turističkom zajednicom.

– Vježbanju se pristupa na individualan način, sukladno vlastitim potrebama. No, tokom ljetnih mjeseci postoje prednosti vježbanja u jutarnjim satima. Prije svega, ujutro su niže temperature i ljudi su energetski napunjeniji. Sunce, lijepo i toplo vrijeme istovremeno nam daje i izvlači energiju iz nas, stoga je puno učinkovitije vježbanje tokom ljetnih mjeseci u jutarnjim satima – ističe profesor kineziologije Marin Dadić.

Zaštita od sunca je značajna tijekom vježbanja na otvorenim prostorima pa se preporuča upotreba vodootpornih krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom SPF 30 i više, kao i njezino ponovno nanošenje u slučaju jakog znojenja. Odjeća i obuća trebale bi biti prilagođene pa se preporuča ona laganih materijala, udobna, svjetlijih boja i sve modernijih novijih materijala koji bolje upijaju znoj.

– Znojenjem gubimo elektrolite, tvari koje su od presudne važnosti za normalno funkcioniranje živčanog i mišićnog sustava. Nakon svakog treninga nužno je nadoknaditi elektrolite ali i ugljikohidrate kako bismo svoj organizam doveli u ravnotežu i omogućili normalno funkcioniranje nakon velikog znojenja što se najbolje ostvaruje zdravom prehranom i redovitom hidracijom – ističe Tomislav Madžar iz poliklinike Vaš pregled.

Duško Jaramaz/PIXSELL

Preporuča se izbjegavanje vježbanja na otvorenom između 10 sati i 15 sati, kada je obično najtoplije, kao i vježbanje tijekom dana s visokim udjelima vlage u zraku. Time se izbjegava smanjena učinkovitost vježbanja i dodatni napori koje tijelo podnosi, uz ubrzano disanje i rad srca.  Potrebno je voditi računa i o vremenskim prilikama i prognozi – temperaturi, vlazi u zraku.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.