Ocjenjivali renomirani vinari

FOTO Uz pjesmu u toverni rođena ideja, a mjesec dana kasnije Zatonjani organizirali degustaciju mladih vina

Uz pjesmu se u zatonskoj toverni prije mjesec dana rodila želja da Zatonjani organiziraju degustaciju vina. Dvojica zaljubljenika u vina, Krešimir Puće i Dražen Ševerdija, pokrenuli su lavinu, a mještani su objeručke prihvatili ideju. Subota je u Zatonu protekla u znaku treće degustacije mladih vina.

Kada kažemo treće degustacije, nije napravljena nikakva pogreška. Naime, još devedesetih godina održale su se prve dvije, a kako tradiciju valja poštivati i njegovati, tako su i novi naraštaji vinara amatera nastavili tamo gdje su stari stali.

– U toverni kod Ante se pjevalo jednu večer i palo nam je na pamet organizirati degustaciju. Dražen je u procesu sadnje novog vinograda, ja obrađujem svoj i nekako se uvijek na stolu nađe tema vina. Htjeli smo krenuti od nečega, mi lokalci, okupiti ljude i organizirati nekakvu degustaciju. Zahvaljujući dobrim ljudima i prijateljstvima, doveli smo komisiju sastavljenu od renomiranih vinara i na tome smo im zbilja zahvalni – priča nam Krešimir Puće, ponosan što su se Zatonjani ujedinili i uspjeli u svom naumu.

Subota popodne bila je vrijeme degustacije. U Vatrogasnom domu tamošnjeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva pomno su se isprobavala bijela, crna i rose vina, u Zatonu zvana ‘opol’. Nakon 10 isprobanih bijelih vina, komisija sastavljena od Nikole Birina, Ante Sladića, Ivana Jerkina i Luke Čuline, dala je zaključnu ocjenu.

– Općenito možemo reći reći da je problem oksidacija u vinu. Ima par uzoraka koji su zabljesnuli što se vidi i po samim bodovima i idu u jako dobrom smjeru. Vrlo su lijepi, atipični, iako su miješana vina, zbilja su lijepa. Od deset uzoraka, dva su iskočila, što je prosjek od 20 posto i to je nizak postotak. Treba se pripaziti mna grožđe, preradu, zrak koji dolazi i sumpor. Dva vina su inovativnija, čišće su arome, harmoničnija, moguće  dobivena i kontroliranom fermentacijom, i općenito su ugodnija za piti, što je i smjer kojim ova vina trebaju ići – poruka je komisije predvođena Nikolom Birinom.

Uslijedilo je kušavanje 21 uzorka crnog vina i 15 uzoraka ‘opola’, a onda su se sudionici degustacije okupili u toverni kod Ante gdje su proglašeni pobjednici. Prvo mjesto za bijelo vino i ‘opol’ dobio je Vice Crnica, Jerko Ševerdija nagrađen je drugom nagradom za bijelo, a OPG Dida Mlade odnio je treću nagradu.

Uz bok Crnici, u pravljenju rosea pokazao se Davor Puće koji je osvojio drugo mjesto te Ante Martinović i Toni Dukić koji su podijelili treću nagradu. Jure Martinović osvojio je prvo mjesto za crno vino, drugoplasirani je bio Marijan Antulov, a Dražen Ševerdija sa svojiom OPG-om Zatocon dobio je treću nagradu.

Razmjena iskustava, poneki  savjet, puno smijeha i dalmatinske pjesme, bio je cilj prve, odnosno treće degustacije mladih vina u Zatonu za koju Krešimir i Dražen, ali i svi ostali zatonski vinari amateri, vjeruju kako će se ponoviti već sljedeće godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.