Preminuo lani u studenome

Ivo Livaković, kroničar Šibenika, rođen je na današnji dan prije 88 godina

Prije 88 godina, na današnji dan, u Šibeniku je rođen Ivo Livaković, dugogodišnji ravnatelj šibenske Gimnazije, pisac i kroničar.

Tijekom svoje gotovo šest desetljeća duge karijere Livaković je napisao niz djela koja se bave Šibenikom kroz povijest, s punim pravom su ga zvali šibenskim kroničarem, a gotovo je nemoguće nabrojati sve čime se bavio. Bio je publicist, osnivač Kluba šibenskih studenata u Zagrebu i ravnatelj šibenske gimnazije s najdužim stažom.

Upravo za njegovog ravnateljevanja Gimnazija Antuna Vrančića dobila je Nagradu Grada Šibenika, a i sam Livaković 2006. je dobio Nagradu za životno djelo.

Dugi niz godina proveo je i u šibenskom kazalištu, točnije 1946. godine napravio je prve korake kao kazališni amater. Tijekom kazališnih godina napisao je dvije komedije i pojavio se u čak 63 uloge. Svestrani profesor Livaković bio je osnivač Kluba šibenskih studenata u Zagrebu te predvodnik kulturnog i prosvjetnog života Šibenika od 1958. do 1993. godine.

Livaković je bio u Festivalskom vijeću Međunarodnog dječjeg festivala, te predsjednik Hrvatskog sabora kulture od 1988. do 2003. godine. Livaković je posljednje dane svog života posvetio pripremanju nove knjige ‘Šibenski spomenar’.

Ivo Livaković umro je u Šibeniku 21. studenoga prošle godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.