Povodom blagdana svete Magdalene

Muzej dobio novi ekskluzivni suvenir, a izradio ga je šibenski zlatar Ljazer Čivljak

Novi suvenir Muzeja grada Šibenika predstavljen je danas povodom blagdana svete Magdalene. Radi se o privjesku s likom svete Magdalene, napravljenom prema kipu te svetice koji je izložen u stalnom postavu Muzeja. Privjesak je napravljen od srebra, a izradio ga je poznati šibenski zlatar Ljazer Čivljak.

Skulptura svete Magdalene, izrađena u 14. stoljeću nalazila se uzidana na pročelju crkve sv. Magdalene u Mandalini zajedno s jednom skulpturom ptice. Crkva, prema kojoj je poluotok Mandalina i dobio ime, potpuno je uništena u požaru 1939. godine, a tada je skulptura svete Magdalene prenesena u Muzej grada Šibenika. Oštećena joj je glava, nos i brada. Imala je noge koje su odlomljene zbog čega stoji nagnuta prema naprijed, a restauracija je napravljena 2011. godine za potrebe izlaganja na stalnom postavu.

Svetica je prikazana u uspravnom stavu s glavom nešto nagnutom prema naprijed i sa sklopljenim rukama na grudima. Na lijepom duguljastom licu ističe se visoko čelo, bademaste oči  te pravilan nos. Lice je uokvireno stiliziranom valovitom kosom, koja je podijeljena po sredini glave. Spušta se u pravilno urezanim linijama do podnožja skulpture, praveći na taj način haljinu svetice. Prevladava statičnost i jednostavnost forme što su karakteristike kasno-romaničke skulpture 14. stoljeća.

Ovaj novi, ekskluzivni šibenski suvenir moći će se kupiti u Muzeju grada Šibenika i zlatarni Čivljak.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.