Rasteretili svoj proračun

Općina Promina povukla najviše novca za ruralni razvoj od svih općina u HrvatskojFoto: Radio Drniš

Općina Promina je hrvatski šampion u povlačenju europskog novca iz Fonda za ruralni razvoj među svih 428 općina u Republici Hrvatskoj – pokazuju podaci Ministarstva poljoprivrede, a javlja Radio Drniš.

Ugovoreni iznos sredstava iz tog europskog fonda u Općini Promina je veći od 17,7 milijuna kuna, što je svrstava na prvo mjesto na popisu hrvatskih općina po uspješnosti korištenja europskih sredstava namijenjenih ruralnom razvoju. Slično je i po dosad isplaćenim sredstvima, koja, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, premašuju pet milijuna kuna.

Promina je u posljednje dvije godine, povukla novac za četiri projekta. Riječ je o rekonstrukciji ceste Čitluk – Mratovo – Bogatići, zatim Dom kulture u Mratovu, za Dječji vrtić u Suknovcima, te za Strategija razvoja ruralnog turizma.

– Pripremamo još nekoliko važnih projekata kao što je cesta Oklaj – Krivići – Podi, te za Vatrogasni dom rješavamo vlasničke odnose. Korištenje novca iz fondova EU, a posebno onih za ruralni razvoj, omogućilo je Općini Promina novi život i dalo šansu za razvoj, što bi sve, bez europskog novca, ipak teklo znatno sporije i teže na prominskom području, okupiranom u Domovinskom ratu – kazao je načelnik Tihomir Budanko.

Općina Promina je financiranjem projekata europskim novcem rasteretila svoj proračun.

– Tako smo u posljednje tri godine mogli utrostručiti naknade za novorođenu djecu, uveli smo naknade za novovjenčane parove, sufinanciramo opremanje osnovaca i srednjoškolaca, a uveli smo i druge mjere demografsko-socijalne politike. Potičemo mlade pri izgradnji stambenih objekata. Ujedno, uslijed povećane razine prihoda, posljednjih nekoliko godina sufinanciramo i OPG-ove u nabavi sadnica, stoke i poljoprivredne opreme u iznosu od 10 tisuća kuna po OPG-u – ističe Budanko.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.