Prijatelji biraju, Tvrđava kulture obnavlja

Otkrivanje tajni fortifikacija u okolici Šibenika po izboru Kluba prijatelja

Članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava i Tvrđava kulture odlučili su ove godine, u suradnji sa šibenskim Konzervatorskim odjelom, dio sredstava članarina Kluba uložiti u izradu dokumentacije i arheološka istraživanja jedne od tri fortifikacije na području Grada o kojima se vrlo malo zna.

Riječ o obrambenom zidu u Grebaštici, području rta Svete Katarine nedaleko od Rasline te o području oko crkve sv. Ivana u Vrpolju na kojem se u 16. i 17. stoljeću nalazila utvrda čiji su ostaci vidljivi i danas.

Članovi Kluba anketnim će glasovanjem odabrati lokalitet na kojem će potom započeti istraživanja i radovi u vrijednosti nekoliko desetaka tisuća kuna. Planirani završetak radova je u prvim mjesecima 2020. godine, ovisno o vremenskim prilikama. Nakon provedenih istraživanja i obavljenih radova Tvrđava kulture organizirat će obilazak lokacije, za zainteresirane članove Kluba.

Trećim izdanjem projekta ‘Naša baština, naša inspiracija’ napravljen je iskorak iz stare gradske jezgre Šibenika i pažnja usmjerena na manje istraženo, ali bogato spomeničko nasljeđe šireg područja grada.

Podsjetimo, članovi Kluba prijatelja su prošlih godina odabrali čišćenje i restauraciju vrijednog gotičkog portala s rijetkim prikazom samostrijelca u Ulici Jurja Barakovića, te gotičkog ugaonog stupa na križanju Zagrebačke i Ulice kraljice Jelene.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.