Drugu godinu zaredom

Pčelar Peran i dogradonačelnik Rakić podijelili im staklenke meda: Prvašići u OŠ Jurja Dalmatinca obilježili ‘Medni dan’

Učenici prvog razreda Osnovne škole Juraj Dalmatinac obilježili su danas ‘Medni dan’ u sklopu nacionalnog programa ‘Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka 2019.’ Na sat im je došao profesionalni pčelar Žarko Peran koji je djeci predstavio djelatnost pčelarstva i proizvode od meda, a zamjenik gradonačelnika Paško Rakić podijelio im je medenjake, staklenke meda i druge pčelinje proizvode.

– Povodom svetog Ambroza, zaštitnika pčelara i meda, hrvatske škole obilježavaju Medni dan, zbog čega smo i mi ovdje, kao i predstavnici hrvatskih pčelara. Želimo potaknuti osnovnoškolce i njihove roditelje na kvalitetniji način prehrane, a pčelare na daljnju proizvodnju meda. Nadam se kako će vas ova akcija potaknuti da med konzumirate što češće, budući da je riječ o iznimno zdravoj namirnici. Grad Šibenik drugu godinu za redom priključio se ovom programu jer, osim edukativne vrijednosti, promovira lokalne proizvođače meda koji su nosioci oznake kvalitete Med hrvatskih pčelinjaka – kazao je Rakić.

O pčelarstvu i pčelama govorio je Žarko Peran iz udruge Pčela Šibenik.

– Pričat ćemo danas o medu, o pčelama, te o dobrobiti pčelarskih proizvoda i o očuvanju prirodne bioraznolikosti. Najvažnije da djeca počnu uviđati blagodati koje med pruža. Osim meda, donio sam medenjake i ostale pripravke od meda. Od pčela ne dobivamo samo med, nego i propolis, vosak, matičnu mliječ – poručio je Peran.

‘Mednom danu’ veselio se i prvašić Andrija.

– Dobra mi je ova radionica. Sve mi se svidjelo i volim med. Koristim ga kad sam prehlađen i onda ga stavim u čaj i popijem s limunom, a  pčela radi med tako da ode u košnicu pa ga tamo napravi – rekao nam je prvašić.

Tradiciju obilježavanja ‘Mednog dana’ podržao je i ravnatelj OŠ Jurja Dalmatinca, Natko Duvnjak.

– Meni je prije svega drago da se ova tradicija ‘Mednog dana’ nastavila, a ove godine imamo i bonus, pčelara koji će djeci objasniti kako nastaje med i važnost pčela u ekosustavu. Izuzetno mi je drago što se akcija nastavlja i nadam se da će se održati i sljedeće godine. Prije svega, bitno mi je zbog djece da ih potaknemo na korištenje meda i da uvide koliko je med važan kao prehrambena namirnica – zaključio je Duvnjak.

Inače, program ‘Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka’ provodi Ministarstvo poljoprivrede drugu godinu zaredom. U narednom tjednu na području šibenskih osnovnih škola prvašićima će biti podijeljene ukupno 394 staklenke meda. Ukupna vrijednost projekta je 11 tisuća kuna.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.