Izdana je građevinska dozvola

Petlja u Rokićima: Za Miletu prilika koja se ne propušta, za Vidovića megalomanski nepotreban projektFoto: Ilustracija/Arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Hrvatske ceste će do kraja godine raspisati natječaj za izgradnju čvora Rokići koji će se graditi prema dorađenom projektu tvrtke Donat iz Zadra. Iako je zagrebački Građevinski  fakultet izradio Prostorno-prometno-građevinsku studiju cestovne mreže državnog značenja na širem području grada Šibenika, koju su u listopadu 2016. godine predstavili u Šibeniku i u njoj ponudili manje invazivno rješenje za Rokiće, Hrvatske ceste odabrale su Donatov projekt.

– S obzirom na stupanj razrađenosti projektne dokumentacije i ishođene dozvole za rekonstrukciju čvora Rokići na državnoj cesti D8, u suradnji sa Gradom Šibenikom, kao konačno rješenje izabrano je korigirano rješenje tvrtke Donat iz Zadra. Trenutno je u postupku novelacija projektne dokumentacije, te ishođenje izmjena i dopuna potvrde glavnog projekta. Izmjene projektne dokumentacije odnose se na dogradnju traka za skretanje u gradsku četvrt Mažurice iz smjera Zadra, te dogradnju pješačkih staza. Ugovorni rok je početak srpnja 2019. godine te se, sukladno Planu nabave, očekuje provođenja postupka javne nabave za radove u trećem kvartalu 2019. Planirani rok izvođenja radova je devet mjeseci – navode u odgovoru na pitanje Šibenskog portala iz Ured za odnose s javnošću Hrvatskih cesta.

Aktualni projekt Donata iz Zadra

Aktualni projekt temelji se na rješenju koje je svojedobno Županijska uprava za ceste naručila od zadarske tvrtke Donat.

– U dorađenom projektu dograđeni su pješački koridori i poboljšani spojevi sa sporednim ulicama. Donat je na izmjenama radio skoro pola godine. Za zahvat je izdana građevinska dozvola, a Grad Šibenik će u ime Hrvatskih cesta i za njihov novac obaviti otkup zemljišta potrebnog za izgradnju. Svima koji se nisu odazvali javnom pozivu za otkup Hrvatske ceste će napraviti izvlaštenje. HC već imaju rezervirana sredstva za Rokiće i krajem godine planiraju raspisivanje natječaja za izvođača – kaže Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Na pitanje očekuju li nakon izgradnje čvora Rokići zagušenje prometa prema Ulici Matije Gupca, Mileta odgovara kako je novi čvor u Rokićima potreba te kako bi bilo glupo propustiti priliku da bude izgrađen.

– Problemi u prometu postoje u Šibeniku ne samo u Ulici Matije Gupca, nego, primjerice, i u Ulici kralja Zvonimira. Sve ćemo ih morati rješavati izgradnjom garaža i na rubnim dijelovima grada. Naručili smo i procjenu vrijednosti nekretnina na koridoru kojim je davno planirano probijanje nastavka Ulice biskupa Jerolima Milete prema Gimnaziji kako bi, bude li se išlo u taj projekt, znali točno što je tamo bespravno izgrađeno i koliko košta otkup objekata na toj trasi – dodaje Mileta.

Prijedlog Građevinskog fakulteta

Odabir projekta koji će ‘raščetvoriti’ zelenu zonu Rokića za Franka Vidovića, koji se od vremena kada je bio zamjenik gradonačelnika Ante Županovića protivi rješenju koje je ponudio zadarski Donat, nije izninenađenje.

– Ništa me ne iznenađuje. Pogledajte kako rade, raskopane su sve ceste, bez plana, zbrda-zdola. Cijeli grad je gradilište, a potpuno nepotrebno. Obzirom da imamo ministre koji ne znaju odakle im kuće i Mercedesi, ništa me ne iznenađuje. Na žalost taj će projekt unazaditi Šibenik. Postoje manje invazivna rješenja koja ne zauzimaju cijelo slobodno zemljište u Rokićima. U Šibeniku su se građani povukli, a vlast radi što ih je volja. Takvo čvorište u Rokićima je megalomanski, nepotreban projekt jer kada naprave takvu cestu i petlju gdje će svi ti automobili koji će se spuštati na cestu koja nema mogućnost proširenja – mišljenja je Vidović.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.