U Šibeniku

Počeo je Green Eye Festival, a očekuje vas i posebno gostovanje Darka Rundeka

Treći Green Eye Festival, filmski festival čiji je cilj podizanje svijesti o ekološkim izazovima civilizacije, otvoren je u petak u Muzeju projekcijom filma Planet Ocean redateljskog dvojca Yanna Arthusa-Bertranda i Michaela Pitiota, u kojem su sudjelovali neki od vodećih podvodnih snimatelja, oceanografa  i biologa.

Na jučerašnjem otvorenju posjetitelji su imali priliku naučiti više o vodi, jednom od najugroženijih i najvažnijih resursa.

– Uz projekciju filma Planet ocean i panel raspravu, nastojali smo stimulirati diskusiju i podići svijest o njenoj važnosti za okoliš i opstanak svih vrsta. Nadamo se da će posjetitelji naučeno nastaviti primjenjivati i u svakodnevnom životu – poručuju iz NP Krka.

Festival traje do nedjelje, a gostovat će i Darko Rundek, poznati glazbenik i ekološki aktivist.

Image may contain: 2 people, people sitting and indoor

No photo description available.

 

Večeras s početkom u 20 sati bit će prikazan nagrađivani dokumentarac RiverBlue, koji prati svjetski poznatog zaštitnika rijeka, Marka Angeloa, na putu koji otkriva mračne strane modne industrije. Putujući od najcjenjenijih do najzagađenijih plovnih putova na svijetu, gledatelji iza kulisa otkrivaju tragično zanemaren problem onečišćenja vode. Zbog kemikalija koje koristi u procesu proizvodnje i neodgovornog odlaganja otrovnog kemijskog otpada, industrija odjeće pridonosi uništavanju rijeke u cijelom svijetu. Tako i jedan od kultnih odjevnih predmeta, svima omiljene traperice, pridonosi zagađenju rijeka diljem svijeta.

Image may contain: 6 people, people smiling, people sitting

Festival će u nedjelju zatvoriti  film Anote’s Ark redatelja, scenarista i producenta Matthieua Rytza. Republika Kiribati, otočna država u središnjem dijelu Tihog oceana, suočava se s nezaustavljivim podizanjem razine mora, koje će ubrzo progutati cijelo otočje. Tako će stanovnici Kiribatija uskoro postati prve izbjeglice u svijetu zbog klimatskih promjena. Mogu li ti ljudi opstati dok njihova zemlja nestaje jedno je od pitanja koje postavlja film. Dok Anote Tong, predsjednik Kiribatija, žurno pokušava naći način da zaštiti svoj narod, mnogi građani Kiribatija već traže sigurne luke u inozemstvu. U pozadini međunarodnih pregovora o klimatskim promjenama i borbe da se one priznaju kao pitanje ljudskih prava koje hitno treba riješiti Anoteova je osobna borba za spas nacije, isprepletena sa sudbinom Sermaryje, mlade majke šestero djece koja se odlučila s obitelji preseliti na Novi Zeland.

Image may contain: one or more people, night and indoor

Image may contain: 6 people, wedding and outdoor

Kao što se često kaže, Kiribati su kanarinci na prvoj liniji fronta: što se dogodi njima, bit će sudbina i ostalih, koja će uslijediti.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.