Sva birališta otvorena, zasad nema dojava o problemima

U nedjelju točno u sedam sati otvorena su birališta diljem Hrvatske čime su u našoj zemlji započeli izbori za osmi saziv Hrvatskog sabora. Oko 3,8 milijuna birača u svojim rukama ima alat kojim će “skrojiti” budućnost. Svoju građansku dužnost možete obaviti do 19 sati do kad su birališta otvorena.

Posljednja informacija

9:55 Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida glasovao je u Karlovcu, a nakon glasovanja je pozvao građane da izađu na izbore ne dozvole da netko drugi glasuje u njihove ime te da glasaju prema svojoj savjesti.

9:40 Iz DIP-a su izvijestili kako su sva biračka mjesta otvorena na vrijeme te da s terena nema dojava o problemima. Dodaju i kako nema gužvi na biralištima u BiH ili dojava o eventualnim nepravilnostima.

Bandić požurio glasovati među prvima

Milan Bandić je na svoje biralište u Njegoševoj ulici u Zagrebu stigao odmah po otvaranju u 7 sati. Poručio je da želi da današnji dan bude istinski praznik demokracije.

– Danas je lijepo vrijeme i uvjeren sam da će izlaznost biti preko 60 posto i da ćemo dobiti pravu i odgovornu vlast u Hrvatskoj –  rekao je Bandić.

Dobar odaziv birača zbog lijepog vremena očekuje i Slavko Linić, koji je rekao kako očekuje da će se glasovi podijeliti danas jer  građani imaju izbora.

Velika konkurencija na biračkim listićima

Birači imaju priliku odlučiti tko će zasjesti u 151 saborsku fotelju. Na ovim izborima u Hrvatskoj biramo 140 zastupnika u deset izbornih jednica, tri bira dijaspora i osam pripadnici nacionalnih manjina.

Za naklonost birača bore se političke stranke, koalicije, neovisne liste, kandidati nacionalnih manjina. Ukupno je 2311 kandidata. Dakle, za jedno mjesto u Saboru bori se u prosjeku 15 kandidata, što je znatno manje nego 2011. godine. Tad se za svako mjesto borilo u prosjeku 29 kandidata.

Prvi rezultati oko 22 sata

Prve nepotpune rezultate znat ćemo oko 22 sata. No tek nakon objave službenih rezultata predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obavit će konzultacije. Prema Ustavu, mandat za sastav nove Vlade treba povjeriti onome tko dokaže da ima potporu većine izabranih zastupnika, odnosno njih najmanje 76.

Rok u kojem treba odlučiti o budućemu mandataru nije propisan. No od trenutka imenovanja mandatara on ima 30 dana za sastavljanje Vlade, koja potom mora biti potvrđena u Saboru. Ako mandatar u tom roku ne uspije osigurati saborsku većinu, predsjednica mu može produljiti mandat za još najviše 30 dana. Ako ni tad ne uspije, predsjednica države dužna je povjeriti mandat nekom drugom.

Ne uspije li ni on sastaviti Vladu, predsjednica imenuje privremenu nestranačku Vladu i istodobno raspisuje prijevremene izbore za Sabor.

Bauk: Najispravnije je odabrati listu i kandidata s te iste liste

Ministar uprave Arsen Bauk rekao je u vezi s glasovanjem na nedjeljnim parlamentarnim izborima da će listić – ako birač zaokruži jednu listu, a istodobno preferencijal glas da kandidatu s druge – biti važeći, ali se preferencijalni glas neće računati, nego će to biti glas za listu.  

– Bit će to važeći listić i važeći glas, ali preferencijalni glas koji ste dali kandidatu s liste za koju niste glasovali neće se računati – rekao je Bauk u četvrtak u Trogiru. Kako je rekao, najispravniji način ispunjavanja glasačkog listića u nedjelju jest da se zaokruži lista i jedan od kandidata s te liste.

– Sve drugo, sve što se govori o mogućim manipulacijama spada u sferu kaznenog djela – rekao je Bauk odgovarajući na novinarsko pitanje postoji li mogućnost manipulacije prilikom preferencijalnog glasovanja ako birač zaokruži samo kandidata, a ne i listu.

izvor.24sata

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.