30 godina Konvencije o dječjim pravima

U Šibeniku izloženi dječji stripovi i crteži: ‘Nacrtao sam pravo na igru’

Likovna izložba dječjih radova u formi stripa i crteža, otvorena je danas u prostorijama šibenske Gradske knjižnice u okviru obilježavanja 30. obljetnice Konvencije o dječjim pravima. Izložbu su, prigodnim riječima otvorile Zdenka Bilušić, voditeljica Odjela za vizualnu kulturu mladih i Mira Jušić, predsjednica Društva Naša djeca Šibenik.

– Radi se, možemo reći o doista tradicionalnoj likovnoj izložbi dječjih radova. Ove godine posebno je to važno jer se obilježava trideseta godišnjica Konvencije dječjih prava. Djeca su imala zadatak u stripu prikazati nešto vezano za poznavanje ili nepoznavanje dječjih prava. Smisao je, zapravo ovog natječaja edukativan, da djeca kroz formu koja je njima bliska i zanimljiva, bilo strip ili crtež, saznaju nešto novo o dječjim pravima, ali naravno i o obvezama koje često zaboravljamo – kazala nam je Zdenka Bilušić iz Odjela za vizualnu kulturu mladih.

Na otvaranju izložbe okupilo se i mnoštvo djece čekajući proglašenje najboljih i svoje nagrade. Odaziv je bio odličan i djeca su zadovoljna svojim radovima i samom izložbom.

– Ja sam Karlo Zoričić, idem u 3.a Osnovne škole Jurja Šižgorića, baš sam sretan nagradom. Nagrada je knjiga Harry Potter. Nacrtao sam pravo na igru, djecu kako su se igrala i izgubila loptu i jedan je dječak našao – kazao nam je Karlo.

Oduševljenje odazivom i izložbom dijele i organizatorice likovne izložbe ‘Upoznaj svoja prava’.

– Društvo Naša djeca i Gradska knjižnica već  tradicionalno 12 godina obilježavaju dan Konvencije o pravima djece tako da raspišu natječaj na kojem sudjeluju djeca iz vrtića i osnovnih škola. I ove godine, bez obzira na to što su možda škole neredovito radile, odaziv je bio odličan. Nije bilo lako odabrati najbolje, svi su bili odlični. Društvo Naša djeca svake godine nagrađuje najbolje s jednim skromnim poklonom – rekla nam je Mira Jušić.

 

 

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.