Članovi biračkih odbora u Šibeniku već su izabrani, kolika će im biti naknada još se ne zna

Ilustracija/Arhiva

Uoči svakih izbora za mnoge građane otvara se i mogućnost sitne zarade.  Angažmanom u biračkim odborima građani imaju priliku zaraditi nekoliko stotina kuna na dan izbora. Kolika će naknada za rad u biračkim odborima biti tijekom predstojećih parlamentarnih izbora još se ne zna, no na posljednjim izborima iznosila je 300 kuna.

U biračke odbore imenuju se dvije nestranačke osobe, a to su predsjednik i njegov zamjenik dok čak osam članova daju političke stranke.

Predsjednica šibenskog Gradskog izbornog povjerenstva sutkinja Nives Nikolac u telefonskom razgovoru kazala nam je kako su nestranački članovi već odabrani, dok prijave stranaka još traju.

-Naša dosadašnja praksa, pa tako i za ove izbore, je da za predsjednika i zamjenika biračkih odbora imenujemo ljude koji su imali iskustva u radu na izborima. Naravno, uvijek se dogodi da netko od njih odustane ili je spriječen, a onda nađemo nove ljude. Ovi su izbori malo kompliciraniji od dosadašnjih zbog preferencijalnog glasovanja zato je dobro da su angažirane osobe koje imaju određenog iskustva – kazala nam je Nikolac.

paravinjo presuda 2

GIP je svoje prijedloge predsjednika i zamjenika biračkih odbora poslao IX izbornoj jedinici, a Nikolac ističe kako stranke još uvijek putem aplikacije unose svoje kandidate za rad u odborima 8. studenog.

-Po upustvima Državnog izbornog povjerenstva krajnji rok za to je 2. studenog kada se u Zagreb moraju poslati konačna rješenja – zaključuje Nikolac.

Izabrani članovi biračkih odbora izmjenjuju se na biračkom mjestu od sedam do 19 sati, a zadatak im je izravno provođenje glasovanja, uz osiguravanje pravilnosti i tajnosti.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.