FOTO Antifašizam u Šibeniku: ‘Jednaki tretman ima bombardiranje Mosula i novi ljubavni par’

U sklopu trodnevnog programa obilježavanja Dana oslobođenja Šibenika u Drugom svjetskom ratu u šibenskoj gradskoj knjižnici je održan okrugli stol u sastavu Hrvoja Klasića, povjesničara i docenta na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Karoline Leaković, kandidatkinje za predsjednicu SDP-a, Tomislava Jakića, novinar i dugogodišnji savjetnik Stipe Mesića i povjesničara Dragana Markovine.

a8

a5

aaaaaaaaaaaaaaaa

 

Okrugli stol s temom ‘Antifašizam jučer, danas, sutra‘ okupio je veliki broj Šibenčana koji su imali priliku čuti o ulozi medija u razvoju neofašizma kao katalizator i prenosioc ideja istoga kroz odabir sugovornika ali i način obrade tema.

aa

– Mi živimo u iluziji da nismo nikad bolje informirani, no zapravo se nalazimo u košmari informacija gdje potpuno jednak tretman ima bombardiranje Mosula i predstavljanje nekog novog ljubavnog para – kazao je Jakić.

Leaković je istaknula da antifašizam nije samo dio njezinog političkog opredjeljenja, već i ono što zastupa kao građanin.

a1

a3

– Novim generacijama i antifašizam i socijalizam su prazni označitelji, a zadaća ljevičara je ponuditi im promociju antifašizma kao borbe protiv kapitalističkog sustava u kojem živimo -istaknula je.

– Umjesto da proučavamo 20. stoljeće kako bi kroz njega shvatili što nam se dogodilo 90-ih, mi kroz prizmu 90-ih promatramo cijelo 20. stoljeće. Kroz Domovinski rat gledamo komunizam i socijalizam, kao uzor se uzimaju borci protiv komunizma i Jugoslavije pa tako dobivamo ustaški pokret kao pokret borbe za Hrvatsku – kazao je Klasić koji smatra da antifašizam danas slavimo s figom u džepu.

Povjesničar Dragan Markovina istaknu je kako nije pet do dvanaest, već dvanaest i petnaest koliko smo odamknuli u svakodnevnoj fašizaciji.

a4

– Otišao je Karamarko i mislimo da sada imamo solidnu vladu.  Nova vlada s ministrima Kujundžićem i Barišićem je neoustaška. Vrijeme je da izgradimo društvo koje se neće povlačiti, vrijeme je da definiramo antifašizam u današnjim okolnostima. On mora biti aktivna borba, pred molitelje ispred bolnica treba izaći kontra skup – osvrnuo se na inicijativu koja traje diljem hrvatskih gradova.

Muzej antifašizma je uzeo kao primjer koji bi i drugi hrvatski gradovi trbali slijediti.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.