FOTO Intrigantni umjetnik svjetlosnom instalacijom kod kina Šibenik podsjetio na aktivni grad

Umjetnik Ivan Marušić Klif u okviru projekta ‘Iluminovizija’ Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja i sekcije mladih Društva arhitekata Šibenika – Sobe DAŠ, izveo je večeras site-specific instalaciju na zidu pokraj nekadašnjeg kina ‘Šibenik’.

Iluminacijom nekadašnjih kinematografa u Šibeniku u interpretaciji multimedijskog umjetnika Ivana Marušića Klifa reminiscirana su kroz sva četiri godišnja doba aktivan grad, a pritom ne ispuštajući iz vida da je čak i u vrijeme kada se grad velikim koracima širio prema istoku kinofikacija bila svedena na staru jezgru grada.

‘Kao što je nekada kinofikacija pratila industrijalizaciju Šibenika, tako je u zadnja dva desetljeća de-kinofikacija pojava koja ide ruku pod ruku s de-industrijalizacijom. Deindustrijalizirana područja grada ne svjedoče samo o drugačijim razvojnim ideologemima grada, već i danas predstavljaju njegov jedinstveni potencijal. Industrijalizacija je primarno označitelj za bujanje tvorničkih hala i masivnih, te često za okoliš pogubnih, postrojenja, ali politike koje su gradile tvornice gradile su i čitava naselja u kojima su domove dobili brojni radnici i njihove obitelji, od Baldekina preko prvih nebodera u Dalmaciji do Vidika koji ne nose slučajno to lijepo ime,  piše u katalogu kustosica Sonja Leboš.

instalacija instalacija1 instalacija2

Kino ‘Šibenik’ dio je urbanog kompleksa arhitekta Ivana Vitića, a otvoreno je 29. studenoga 1964. godine kao jedno od najbolje uređenih kina u tadašnjoj državi. Interijer s 550 sjedala uredio je Dinko Vesanović, autor čuvenih stambenih nebodera na Križu.

instalacija3 instalacija4 isntalacija3 isntalacija4 isntalacija5

Ivan Marušić Klif jedan je od najintrigantnijih domaćih multimedijalnih umjetnika koji svoj izričaj bazira na implementaciji tehnologije u umjetničke svrhe. Tijekom posljednjih 20 godina izveo je cijeli niz performansa, multimedijalnih instalacija i improviziranih nastupa. Izuzev dugogodišnjeg rada na području likovne umjetnosti  novih medija, Klif je aktivan i kao glazbenik i glazbeni producent te autor glazbe za filmove, performanse, dramske i plesne predstave.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.