FOTO Mladi šibenski glumci prilagodit će Brešanov tekst vlastitoj generaciji

Polaznici Dramskog studija ‘Ivana Jelić’ povodom rođendana Ive Brešana u srijedu će s početkom u 20 sati održati otvoreni sat na kojem će izvesti dramaturšku skicu za improvizaciju predstave o nastanku predstava ‘U potrazi za Hamletom u Mrduši Donjoj’.

– Koliko god će publici izgledati da one to rade na licu mjesta i da je improvozacija, mi na tome radimo već šest mjeseci. To je jedna od najtežih glumačkih formi i za nas profesionalce tako da moram kazati da su cure fascinantne. Nadam se da ih odgovornost i strah neće pojesti. Ovo je koncipirano na način da one cijelo vrijeme igraju dvostruke uloge, odnosno sebe i likove koje tumače. Stalno su u dvojnom momentu koji je glumački jako težak – kazala nam je Oriana Kunčić, voditeljica i mentorica radionice.

Riječ je o eksperimentalnom i istraživačkom pokušaju kreiranja kazališne predstave atipičnom metodom čitanja postojećeg teksta i režijskog koncepta. Plan je navesti starije polaznike Dramskog studija HNK u Šibeniku da sami tumače tekst Ive Brešana, naprave podjelu uloga i prilagode komad vlastitoj generaciji i razumijevanju kako samog sadržaja drame, tako i kazališta kao medija. Kako im u tome ide i imali treme pred nastup, provjerili smo na probi.

– Zahtjevno je jer moramo razlikovati sebe od likova koje nalazimo u scenariju s kojim se prvi put susrećemo, a onda i oni još dodatno glume likove s kojima se oni prvi put susreću. Atmosfera na probama je odlična, ali ispod toga stoji jedna crta ozbiljnosti budući da radimo jedan od težih tekstova. Moramo se ponašati ozbiljno u ovakvom okruženju – kazale su nam polaznice kojima kazalište i probe dođu kao drugi dom.

Spomenimo još kako je ulaz u srijedu slobodan.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.