FOTO Početak međunarodne suradnje: Poznati francuski znanstvenici i speleolozi istraživali Zlarin

Francuski speleolozi u suradnji s domaćim Speleološkim odsjekom HPD Željezničar započeli su speleološku ekspediciju na otoku Zlarinu. Uz samu ekspediciju, na Zlarinu se održalo i predavanje ’Čisto podzemlje’, edukativna radionica i poligon za djecu kojima će se ove godine obilježiti inicijativa CelebrateIslands.

Speleološki klubovi Ardèche i Béziers iz Francuske, na malom otoku šibenskog arhipelaga proveli su ekspediciju kojoj je cilj bio pronaći nove i istražiti postojeće objekte, snimiti ih u 3D tehnologiji i stvoriti temelje za daljnju suradnju francuskih i domaćih speleologa i znanstvenika.

4 5

Zlarinu je u posjet tom prilikom došao i poznati dvojac francuskih znanstvenika Jean-Marie Chauvet i Éliette Brunel koji su otkrili spilju Chauvet na Jugu Fancuske.

Ekspedicija je trajala od 28. do 30. travnja, a uz nju je u Zlarinu organiziran i popratni program za sve zainteresirane. U zlarinskom hotelu Koralj organizirano je predavanje na temu ‘Čisto podzemlje’, nakon čega se na trgu Fingac održala i mala edukativna radionica te poligon za djecu.

7 8

Inače, Zlarin je od 2016. godine član svjetske mreže otoka udruge SMILO i ovim aktivnostima nastavlja svoj put održivog razvoja. Ekspedicija, kao i sva popratna događanja, omogućeni su podrškom Mjesnog Odbora, Turističke zajednice Zlarin, DVD-a Zlarin i entuzijazmom svih ljubitelja speleologije i otoka.

2 3 6 9 10 11 12 13 Grupna

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.