FOTO Profesorica Irena Sačić održala zanimljivo predavanje o životu Ante Šupuka

U organizaciji Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac u atriju Muzeja večeras je održano predavanje o životu Ante Šupuka  ‘Toliko klobuk, koliko kapa ima se jednako štovati’.

Društvo već šest godina radi na ciklusu predavanja ‘Šibenska kulturna baština’ i svake godine taj ciklus je namijenjen određenoj obljetnici. Ove godine obilježava se godina Europske kulturne baštine i stoga su krenuli u tom smjeru, istaknuo je predsjednik Društva Nikola Grubić.

– Kako je Ministarstvo kulture ove godine dalo određene smjernice kojih se trebamo pridržavati Društvo je ove godine, uz ciklus predavanja, dogovorilo s Gimnazijom Antuna Vrančića da dovedemo učenike kako bi ih educirali i upoznali s našom kulturnom baštinom – kazao nam je Grubić.

drustvo drustvo1

Šibenik je grad duge povijest i prepoznatljive kulturne baštine. Unutar njegovih zidina živjele su, stvarale i djelovale brojne istaknute osobe. U plejadi povijesnih osoba posebno mjesto zauzima Ante Šupuk, jedan od najistaknutijih Šibenčana, čiji su rad i djelo trajno obilježili život grada.

drustvo2

drustvo3

– Mi smo bili težački grad i za vrijeme njega prešli smo veliku transformaciju u moderni grad. Imali smo stvari koje u to vrijeme puno razvijenij gradovi nisu imali i ono što danas možemo vidjeti u Šibeniku nastalo je većinom za vrijeme njegov vladovine- kazala je profesorica povijesti i sociologije Irena Sačić koja je održala zanimljivo predavanje.

Ante Šupuk rođen je 21. kolovoza 1838. godine u uglednoj obitelji. Iako je odgojen u talijanskim školama tijekom narodnog preporoda 60-tih godina 19. st prihvatio je ideje narodnjaka i vrlo brzo postao prvakom Narodne stranke i promicateljem nacionalne svijesti. Pobjedom Narodne stranke na izborima 1873. godine postaje prvi narodnjački gradonačelnik.

drustvo4

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.