FOTO Subotnji marendin na tvrđavi Barone

Nakon ispunjene ljetne sezone na Tvrđavi Barone vrijeme je za usporavanje tempa i prepuštanje uživanju.  Jesensko-zimski program počeo je danas vjerojatno najukusnijim dalmatinskim običajem – marendinom ili marendom. Šibenčani su uživali u marendi s najljepšim pogledom.

marendin tvrdava barone (2)

Korijenima seže u daleku prošlost dalmatinskog zaleđa. Obrok je koji se smjestio između doručka i ručka, u pauzi od cjelodnevnog rada, te se najčešće sastojao od sušenih smokvi, badema, sira – namirnica koje su bile dostupne i lako prenosive, te stanu u mali, no ukusan zalogaj. Običaj marende zadržao se u prostoru i vremenu do danas, kao prepoznatljivo obilježje dalmatinskog načina života.

16

Da marenda bolje ‘sidne’, za posjetitelje tvrđave zasvirao je Indigo Duo, koji je svoj nastup počeo u 11 sati.

Sljedeći tradiciju marende, u jesenskim i zimskim vikendima u gastro centru na Tvrđavi Barone posjetiteljima se nudi posebna ponuda hrane i pića. Subotom i nedjeljom, u vremenu od 10 do 14 sati, posjetitelji će uživati u Barone marendin pijatu, sastavljenom od domaćih delikatesnih namirnica lokalnih proizvođača.

Detaljan program događanja potražite na Facebook stranicama Tvrđave Barone ili na www.barone.hr.

Za članove Kluba prijatelja šibenskih tvrđava ulaz na programe je slobodan, a ostali zainteresirani posjetitelji trebaju imati važeću dnevnu ulaznicu koju mogu kupiti na ulazu same Tvrđave Barone.

marendin tvrdava barone (1) marendin tvrdava barone (2) marendin tvrdava barone (4) marendin tvrdava barone (5) marendin tvrdava barone (6) marendin tvrdava barone (7) marendin tvrdava barone (8) marendin tvrdava barone (9) marendin tvrdava barone (10) marendin tvrdava barone (11) marendin tvrdava barone (12) marendin tvrdava barone (13) ulje maslinovo prsut sir (1) ulje maslinovo prsut sir (2)

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.