FOTO U Muzeju otvorena izložba ‘Svijet kristala’

U izložbenom prostoru Muzeja grada Šibenika večeras je otvorena izložba ‘Svijet kristala’ patera Marija Crvenka.

Riječ je o mineraloško petrografskoj zbirci Prirodoslovnog odjela Muzeja Brodskog Posavlja koja je u početku brojala 87 primjeraka minerala iz Hrvatske i mnogih svjetskih zemalja. Muzej je od franjevca, patera Marija Crvenke, inače doktora prirodnih znanosti, otkupio njegovu zbirku i upotpunio svoju s 315 minerala i uzoraka stijena prikupljenih na lokalitetima diljem svijeta, od Brazila, preko Afrike, Madagaskara, do srednje Azije i Rusije.

muzej muzej1 muzej2 muzej3

– Do gostovanja u Šibeniku je došlo putem dobre muzejske suradnje i ovo je naše drugo gostovanje ovdje. Zahvaljujući muzejskim suradnjama izložbe putuju Hrvatskom i moram istaknuti da mi je posebno drago što je upravo Šibenik prvi grad u Dalmaciji u kojemu ova izložba gostuje – kazala nam je Ivana Marušćak, kustosica Muzeja Brodskog Posavlja.

Najvrjedniji dio ove zbirke minerali koji se radi svojih intenzivnih boja, sjaja i visoke prozirnosti odlikuju iznimnom kvalitetom i stoga se svrstavaju u drago kamenje ili dragulje.

muzej4

muzej5

Izložbu možete pogledati do 6. ožujka.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.