FOTO Zid groblja sv. Spasa možda se nikad neće urušiti. Možda.

U Ulici sv. Spasa u središtu Šibenika ogradni zid groblja vidno se nagnuo pa su nam čitatelji poslali fotografije u želji da upozorimo nadležne i pitamo što je do sada poduzeto. Stari bedem groblja sv. Spasa u nadležnosti je Čempresa, a kako je riječ o zidu koji ugrožava prolaznike u gradskoj ulici, postoji i obveza Grada da omogući sigurno kretanje javnim površinama. I jedni i drugi upoznati su s problemom i već su se obišli teren kako bi utvrdili stanje zida i potrebu intervencije.

– Poznat nam je problem bedema uz groblje sv. Spasa i planirali smo sanirati taj potporni zid. Pregledom oštećenja i potrebnih zahvata utvrđeno je kako je to preskupa investicija koju Čempresi nisu u stanju samostalno financirati, a kako zid ugrožava prolaznike gradskom ulicom na terenu su bili i stručnjaci iz gradske uprave te konzervatori. Potrebno je u potpunosti srušiti bedem koji se pod pritiskom nagnuo prema ulici i prijeti urušavanjem, potom privremeno eshumirati sve grobnice uz bedem tako da bi vrijednost sanacije mogla porasti i do 100 tisuća kuna, kaže Joško Vuković, direktor Čempresa.

sv spas (6)

Vuković je predlagao i privremeno rješenje kojim bi se drvenom konstrukcijom poduprlo nagnuti zid na način da se potpore oslone preko ulice na zid susjedne kuće čije je vlasnik načelno suglasan s takvim privremenim rješenjem.

– Na terenu smo utvrdili kako je pritisak na taj zid radio korijen čempresa, koji je ispiljen i više ne utječe na pomicanje zida. Jedini problem sada može biti pritisak samog nasipa na zid groblja koji je ujedno i potporni zid. Taj zid je davno izgrađen i vjerojatno ga drži njegova masivnost. Moguće je da je taj zid stabilan i da nikada neće pasti, ali nema statičara koji bi to potvrdio, kao ni onoga koji bi sada tvrdio da će se zid urušiti, kaže nam Ozren Belamarić, stručni suradnik za građevinsko-tehničke poslove Grada Šibenika.

sv spas (3)

U gradskoj upravi izradili su troškovnik sanacije, odnosno rušenja starog i izgradnje novog armiranobetonskog potpornog zida.

– Problem je i što su uz sami zid jedna ili dvije grobnice koje bi trebalo izmjestiti, što dodatno povećava troškove. Okvirni troškovnik samo za uklanjanje zida i izgradnju armiranobetonskog s novim temeljima iznosio je oko 80 tisuća kuna, kaže Belamarić.

sv spas (5)

U slučaju da imate zanimljivu vijest ili fotografiju, ili na nešto želite ukazati, obratite nam se na e-mail: urednik@sibenskiportal.hr ili u inbox naše Facebook stranice.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.