FOTO/VIDEO Z. Restović: Na temeljima antifašističke borbe Šibenik je ’91. branjen kao slobodni grad

‘Samo oslobođene gradove se može braniti što je 1991. godine u Šibeniku i napravljeno. Sloboda je vječna, a obrane su one koje nam daju nove obaveze i nove zavjete’, rekao je danas na Kvanju Zoran Restović, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Šibensko-kninske županije.

Povodom 73. godišnjice oslobođenja Šibenika u Drugom svjetskom ratu vijence i svijeće danas su pred Spomen kosturnicu boraca NOR-a na Kvanju položila su izaslanstva šibenske i županijske udruge antifašističkih boraca i antifašista, SDP-a i Grada Šibenika.

– Dan oslobođenja Šibenika je važan i za povijest Šibenika uvijek će biti važan. Prvi put 3. studenoga 1944. godine Šibenik postaje slobodan grad i prvi put ulazi u korpus Hrvatske države unutar Jugoslavije. On postaje slobodan na način da više nikad tu slobodu neće izgubiti. Na tim temeljima on i danas uživa slobodu koja je tada izvojevana, rekao je Restović.

Kako je ključna bitka za oslobađanje Dalmacije bila ona za Šibenik, Restović kaže, kako su Dalmaciju oslobodili Dalmatinci. Po njegom mišljenju taj značajni datum iz šibenske povijesti trebao je ostati službeni Dan grada Šibenika.

spomen kosturnica2

U svom govoru, Petar Mišura, dopredsjednik šibenske udruge antifašista, naglasio je kako čak 21 posto stanovništva bivše Općine Šibenik sudjelovalo u NOB-u, a s onima koji su odvedeni u logore, u raznim vidovima antifašističke borbe sudjelovalo je 35 stanovništva.

– Na žalost 4.572 su osobe poginule. Od toga 3.023 u partizanima. Šibenik i danas baštini slavnu antifašističku povijest, a dokaz tome je i naš Muzej pobjede. Unatoč raznim revizionističkim pokušajima, bez obzira dolazili iz Beograda ili Siska, Šibenik je bio, jest i ostat će antifašistički grad, poručio je Mišura.

Spomen kosturnici boraca iz NOR-a potrebna je obnova, a zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta ne dvoji kako će uprava Čempresa i taj posao obaviti uspješno kao i sve što je do sada napravljeno na Kvanju.

– Svaka nova metla bole mete i imamo novog direktora Čempresa koji je vrlo proaktivan, rezultati se vide i ovdje, a prijavljuje se i na europske fondove za potrebe uređenja svih gradskih grobalja. Vjerujem da će i ovaj predio groblja Kvanj doći na red, kazao je Mileta.

Građani Šibenika dobit će danas i jednu čestitku iz zraka, a u 17.30 sati program obilježavanja Dana oslobođenja grada u drugom svjetskom ratu nastavlja se u Muzeju pobjede.

spomen kosturnica1

vijenac grad

vijenac sdp

spomen kosturnica3

natpis kvanj

kvanj

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.