Grad ne želi kusati što je zakuhao: Palača na Gorici bez krova, a dio vlasnika odbija platiti radove

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Zbog toga što dio suvlasnika stanova odbija uplatiti iznos koji im je obračunat za rekonstrukciju krovišta i dijela nosivog zida barokne palače, Šibenčanima poznate pod imenom Galera, u Ulici sv. Krševana, izvođač radova prijeti prekidom radova i uklanjanjem metalne skele koju je postavio oko zgrade.

Sve se to događa u vrijeme kada je sa zgrade skinuto cijelo krovište kako bi se olakšalo konstruktivni dio i spriječilo urušavanje kamene gurle i dijela nosivog zida. Radovi su već probili planirane rokove pa je nedavna obilna kiša poplavila nekoliko stanova. Vlasnicima je izvođač poručio kako on neće snositi nikakvu odgovornost zbog štete koju im je povodanj pričinio u stanovima jer su sami, neplaćanjem svojih ugovornih obveza, skrivili pomicanje rokova posla koji je do sada već trebao biti završen.

galera (7)

Grad najavio sekvestraciju, a sad se iz svega želi povući

Kako je riječ o palači pod zaštitom konzervatora dio radova sufinancira Ministarstvo kulture, pod uvjetom da i suvlasnici podijele dio troškova razmjerno kvadraturi prostora koji koriste. Grad Šibenik je, kako bi ubrzao početak sanacije zgrade koja je bila prijetnja sigurnosti i stanara i prolaznika, preuzeo ulogu skrbnika s namjerom da provede sekvestraciju, postupak koji još nitko u Hrvatskoj nije primijenio. Riječ je, laički rečeno, o privremenom oduzimanju prava uprave nad imovinom drugih osoba kako bi ta imovina bila pokriće koje će osigurati potraživanja od suvlasnika zgrade. Tako bi Grad Šibenik osigurao povrat vlastitih ulaganja u nužne radove na zgradi, za koje je gradonačelnik Željko Burić u veljači ove godine rekao kako će u proračunu osigurati 700 tisuća kuna.

– To se, međutim nije dogodilo jer se dio suvlasnika naknadno predomislio pa se ‘rastopila’ stopostotna suglasnost bez koje nije moguće provesti taj postupak, tvrdi Miro Lucić, pročelnik gradskog ureda za komunalne djelatnosti.

Međutim u Zakonu o vlasničkim i drugim stvarnim pravima, uspostava privremenog upravljanja nad tuđom imovinom nije uvjetovana bilo kakvom suglasnošću vlasnika već je isključiva ovlast gradonačelnika.

– Prema zakonu gradonačelnik može donijeti rješenje o prestanku skrbništva tek kad prestanu razlozi radi kojih je bilo uvedeno. Kako obnova zgrade nije završena Grad je i dalje skrbnik. Na natječaj Grada u siječnju je stigla samo jedna ponuda u kojoj je cijena bila oko 1,2 milijuna kuna ili skoro dvostruko veća od troškovnika uz uvjet avansnog plaćanja što je za Grad bilo neprihvatljivo, kaže Lucić.

galera skela1

Više je nego očito da se Grad Šibenik, nakon što je zagrizao u preveliki zalogaj za svoje službe, želi izvući iz svega, shvativši da bi ulaganjem proračunskih sredstava u obnovu zgrade riskirao dugotrajne sudske postupke u pokušaju povrata tog novca od pojedinih stvarnih vlasnika stanova i poslovnih prostora u toj palači.

Grad Šibenik i Ministarstvo kulture izdvojit će po 100 tisuća kuna

Još prije obrata, Konzervatorski odjel u Šibeniku zatražio je od Ministarstva kulture 100 tisuća kuna za sanaciju oštećenja barokne palače Galera, a gradonačelnik Burić je iz proračuna odlučio pomoći sanaciju s također 100 tisuća kuna.

– Mi skrbništvo Grada sa zgrade još nismo skinuli i zbog toga što je uvedeno na zahtjev Konzervatorskog odjela, a trajao je postupak dodjele tih 100 tisuća kuna od Ministarstva kulture kojim se financira drvena potporna skela. Da smo tada skinuli skrbništvo riskirali bi gubitak tih tog novca na štetu gradskog proračuna, kaže Lucić.

U međuvremenu suvlasnici odlučuju sami ugovoriti i financirati radove obnove pa je Grad, poštujući njihovu želju, dao punomoć ranijem upravitelju zgrade Biro stanu.

galera skela7

– Na temelju odluke Grada da ulazi u postupak sekvestracije prestala su upravljačka prava Biro stana koja je imao po ranije sklopljenom ugovoru o upravljanju. Kako se, nakon poništenja natječaja, do uoči ljeta više ništa nije događalo, suvlasnici su sami među nekoliko ponuda odabrali izvođača i odlučili da se s njim sklopi ugovor. Na temelju ovlasti koje je Grad Šibenik dao Biro stanu, mi smo u ime suvlasnika, uz njihovu suglasnost, sklopili ugovor s tvrtkom Zdravko gradnja, kaže Borivoj Mitrić, prokurator Biro stana.

Taj ugovor dio suvlasnika sada odbija ispoštovati iako izvođač radove obavlja u skladu s ugovorenim.

Kad su počeli radovi krenule su nesuglasice

– Kada je izvođač postavio skelu, onda je počelo traženje dlake u jaju. Pojedini punomoćnici vlasnika tvrdili su da izvođač nema licencu za radove u povijesnoj jezgri, koju je u međuvremenu, zahvaljujući prijašnjim poslovima, dobio. Potom su krenuli prigovori što se radi u sezoni kada su građevinski radovi zabranjeni, a u međuvremenu se raspala i stopostotna suglasnost vlasnika da se radovi financiraju kreditom, priča Mitrić.

galera (4)

Naime, za sve stanare bio je dogovoren i povoljan kredit, no dio njih je izrazio želju da cijeli svoj iznos plate gotovinom, a dio nije pristao na obvezu plaćanja za one koji eventualno ne bi plaćali pa je taj kredit propušten i svaki suvlasnik se snalazio samostalno. Imali su mogućnost i da kroz povećani iznos pričuve otplaćuju svoj dio investicije no ta varijanta nije realizirana. Dio vlasnika uplatio je već na račun zgrade cijeli obračunati iznos, a dio suvlasnika još nije uplatio niti kunu.

Stanari koji odbijaju uplatiti svoj dio troškova dijelom nisu zadovoljni obračunom koji im je, tvrde, napravljen po netočnoj kvadraturi stana ili pak ne žele platiti ništa tvrdeći da ne znaju koliki će biti konačni obračun i koliko će na kraju radova morati doplatiti. Također im je upitan aneks ugovora Biro stana s izvođačem, s kojim, tvrde, nisu bili upoznati prije sklapanja, a u kojem se izvođač odriče odgovornosti za štetu u stanovima tijekom radova. Sve svoje primjedbe oni imaju pravo priložiti ili utuživati, ali od obveze koju su preuzeli sklapanjem ugovora s izvođačem u kojem je predviđen obim radova i ritam plaćanja svakih 15 dana po ispostavljenim situacijama koje odobrava nadzorni organ, bez pravnih posljedice, ne mogu pobjeći.

galera skela3

– Ovakvi radovi se u pravilu rade po građevinskoj knjizi uz potpis nadzora jer se nikad ne zna hoće li se obim posla povećati. Plaćanje ključ u ruke moguće je kada, recimo mijenjate prozore i ne očekujete otvaranje nekog drugog problema koji će povećati obim posla, pojašnjava Lucić.

Postoji pravna osnova za sudsko utjerivanje dugova

Izvođač radova sada traži ugovoreni novac kako bi radove priveo kraju, odnosno postavio novi krov. U protivnom bi mogao napustiti gradilište i ostaviti zgradu bez krova. Biro stan, kao druga ugovorna strana, nema mogućnost prisilne naplate od suvlasnika.

– Naša je uloga, inače, ograničena nalogom suvlasnika. Suvlasnici donose odluke i mi ih tehnički provodimo. U ovom slučaju Grad je i dalje skrbnik zbog započetog postupka sekvestracije i morao bi okupiti sve suvlasnike, saslušati prigovore i odlučiti koji su, obzirom na ugovoreni obuhvat radova, neutemeljeni te upozoriti na obvezu plaćanja onoga na što su se suglasnošću za sklapanje ugovora obvezali, predlaže Borivoj Mitrić.

galera (3)

Kako je izvođač odradio sanaciju nosivog zida i za taj posao ispostavio situaciju, Ministarstvo kulture će svoj dio novca uplatiti danas ili sutra, potvrđeno je Gradu iz Konzervatorskog odjela, a i Grad će prema ugovoru platiti svoju obvezu izvođaču.

– Konzervatori su odredili da od tih 100 tisuća kuna 72 tisuće kuna plus PDV ide izvođaču, a s preostalih oko osam tisuća kuna platit će se projekt sanacije dimnjaka. Suvlasnicima smo poslali obavijest u kojoj Grad kao skrbnik od njih traži da sukladno raspodjeli počnu plaćati svoj dio posla koji su ugovorili jer im nitko na imovini neće raditi besplatno. Mi načina da ih prisilimo na plaćanje nemamo. Postoji zapisnik u kojem su svi suvlasnici suglasni sa sklapanjem ugovora sa Zdravko gradnjom i to je pravna osnova za sudsko potraživanje naplate, kaže Lucić.

Ne shvate li svi da potpisano moraju ispoštovati, epilog će biti na sudu

Izvođač radova trenutno je u nezavidnom položaju, kada mu preostaje završiti radove o svom trošku ili napustiti gradilište riskirajući tužbu te, u oba slučaja, u višegodišnjim sudskim postupcima pokušati naplatiti ugovorene iznose.

Zanimljivo je da se u svemu išlo na ruku vlasnicima jer je riječ o nužnim radovima na zajedničkim dijelovima zgrade koji ugrožavaju sigurnost stanara i prolaznika pa je Grad, u skladu sa zakonom, mogao donijeti odluku o obaveznom iseljavanju svih stanara dok traju radovi. Grad je također izvođača oslobodio plaćanja korištenja javne površine i dozvolio mu prolazak vozila gradskom jezgrom u sezoni. Na kraju, nedovoljna komunikacija, netrpeljivost i podjela suvlasnika u dva tabora, trenutno idu na štetu svima.

galera (1)

Kako sada stvari stoje u toj će zgradi svatko tužiti svakoga. Jedni planiraju tužiti susjede koji nisu platili radove i time su im izravno priuštili štete od poplave, drugi će tužiti upravitelja zgrade zbog netočnog obračuna obveza, izvođač bi mogao tužiti vlasnike koji mu nisu isplatili novac, a vlasnici stanova u kojima je kiša napravila veliku štetu tužit će izvođača koji nije, na odgovarajući način, zaštitio njihovu imovinu tijekom radova.

Ukupna nematerijalna šteta utoliko je veća što u gradskoj upravi nisu imali dovoljno znanja, odlučnosti ili novca, ili možda svega zajedno, da postupak sekvestracije provedu do kraja. Tada bi sanacija palače Galera postala ogledni primjer za rješavanje problema svih ostalih, od vlasnika zapuštenih objekata, koji su opasni po živote prolaznika i ugrožavaju sigurnost stanara. Ovako smo opet na početku ili barem na čistu da gradska uprava nije sposobna koristiti pravne alate koji postoje i koji joj daju pune ovlasti za izliječenje rak rane povijesne gradske jezgre, turističkog aduta Šibenika.

galera skela2


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.