Gradska uprava predstavila skup ideja o poboljšanju života u jezgri, ali ljudima je najvažniji parking

Razvoj inovativnog kulturnog turizma u Šibeniku, obnova povijesne jezgre i funkcionalna revitalizacija kulturne jezgre tri su glavna cilja Lokalnog akcijskog plana iz projekta Share koji financira Europska unija, a koji je danas predstavljen u šibenskom Urbanom centru.

Akcijski plan predstavili su zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta, voditelj projekta Petar Mišura te izrađivači plana David Kabalin i Frane Urem.

– Problem su vidjivi kablovi u blizini katedrale sv. Jakova i u povijesnoj jezgri. Treba raditi na projektu da budu pod zemljom. Također, bitna je i obnova pročelja te vanjske stolarije, ali i poticanje revitalizacije i komunikacija sa stanovništvom koje živi u staroj gradskoj jezgri – rekao je arhitekt Kabalin.

Mileta je istaknuo kako su akcijski planovi izvrsna podloga za izradu infrastrukturnih projekata na području grada Šbenika.

– Planovi na jednom mjestu artikuliraju potrebe i prednosti te identificiraju probleme s kojima se suočavamo kao urbana sredina. U konkretnom slučaju riječ je o izazovima u korištenju i očuvanju kulturne baštine te je u fokusu ovog projekta stara gradska jezgra – kazao je Mileta.

Projekt Share, inače, ima za cilj razvijanje međunarodne suradnje među organizacijama iz sedam različitih zemalja članica Europske unije na području zaštite, očuvanja i unapređenja kulturne baštine te poticanja njenog korištenja prema načelima održivosti. Grad Šibenik ujedno je i jedini hrvatski predstavnik koji sudjeluje u projektu.

– Kulturna baština predstavlja važan razvojni resurs svake pojedine regije i Republike Hrvatske. Međutim, povećan broj posjetitelja, turista i lokalnog stanovništva dovodi do problema očuvanja baštine i njezine dostupnosti svim zainteresiranima. Stoga ovaj projekt naglasak stavlja na uključivanje pametne i održive politike upravljanja kulturnom baštinom – istaknuo je Mišura, koji je voditelj projekta.

Rezultati i ciljevi Lokalnog akcijskog plana bit će implementirani kroz proračun Grada Šibenika te prostorno-plansku dokumentaciju.

Inače, stanovnici stare gradske jezgre istaknuli su u istraživanju da im je najveći problem nedostatak parkinga.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.